خوردن، نفس کشیدن و خوابیدن سه رکن اساسی زندگانی هستند که سه پایهی دیگر را در مقابل دارند؛ غذایی که خورده میشود باید دفع شود، نفس که فرو میرود باید برگردد و آن کس که میخوابد باید بیدار شود. این شش اصل خواب، بیداری، جذب، دفع، شهیق و زفیر که به ضروریات ششگانه معروف شدهاند در حقیقت دو عمل بیش نیستند «جذب و دفع».
کتاب خواب و خوراک، اثر غیاثالدین جزایری؛ فواید و منافع و چگونگی این شش اصل را تشریح و همبستگی آنها را نشان داده تا خوانندگان و دوستان و پیروان مکتب خودشناسی و اعجاز خوراکیها بیشتر از پیش خود را بشناسند و رمز موفقیت و سعادت را پیدا کرده و با جذب و دفع نیکو بر مشکلات زندگانی غلبه نمایند.
فصل اول: کیفیت علمی خواب
خفتگان را خبر از زمزمه مرغ سحر
حیوان را خبر از عالم انسانی نیست
در این فصل متجاوز از چهارصد فرضیه از انبیا، فلاسفه، حکما، روانشناسان، روانپزشکان و پزشکان قدیم و جدید مورد بحث قرار گرفته و ثابت شده که تعریف قرآن، نخستین و قدیمیترین فرضیه قابل قبول علمی است.
خواب و خوراک
خواب و خوراک دو طبیعت موجودات زنده بوده و لازم و ملزوم یکدیگر میباشند، به طوری که اگر خواب نبود کسی به خوراک احتیاج نداشت و اگر خوراک نبود خوابی به وجود نمیآمد.
بیداری موجودات برای تهیه و خوردن غذاست و درختان که خوراک آمادهتری دارند بیداریشان سبکتر از بیداری حیوانات است که در تلاش معاش، باید رنج بیشتری را تحمل کنند.
بدن انسان و حیوان در حقیقت کارخانجاتی هستند که شب و روز برای تهیه خوراک گیاهان کار میکنند تا آنها آسایش بیشتری داشته باشند و جیره مختصری که گیاهان مستقیم یا غیر مستقیم در برابر این خدمت به ما میدهند مزد ما نیست، بلکه هر کارفرمایی وظیفه دارد سوخت و مواد اولیه کارخانه خود را فراهم سازد.