کتاب فلسفه عرفان نفری نوشته جمال أحمد سعید المرزوقی و ترجمۀ علیرضا حاجیاننژاد و عدنان طهماسبی است که توسط شرکت چاپ و نشر بینالملل منتشر شده است. این کتاب، پایاننامۀ دکتری جمال احمد سعید مرزوقی در دانشگاه قاهره است که نویسنده پس از ارائۀ زندگینامۀ بسیار کوتاه به احوال و آثار نفری و تبیین مکتب عرفان او بر اساس تحلیل آثارش با تکیه بر شیوۀ مطالعۀ تاریخ و بیان جنبههای ادبی و تأثیر اندیشههای عرفان او بر عارفان پس از نفری پرداخته است.
عبدالله نفری عارف متوفای اوایل نیمۀ دوم قرن چهارم حجری قمری از شخصیتهای شگفتانگیز عرفان اسلامی است که تاکنون در ایران معرفی و شناخته نشده است. مکتب عرفان نفری بر اندیشۀ فنا از ماسوا و مواقف و مخاطبان شکل گرفته است. نفری تجارب عرفانی و شهودات خود را بر ورق پارههایی مینوشت که پس از او یکی از نوادگانش آنها را گردآوری و مدون کرد.
نویسنده در خلال مطالب مهم کتاب، علاوه بر بیان ویژگیهای ادبی آثار بازماندۀ نفری، آثار او را از نظر سبکی تحلیل نموده و به تبیین مطالب و مفاهیمی چون فنا، مقامات احوال معرفت، غایت معرفت، علم به منزلۀ مرتبۀ امر و نهی، علم به منزلۀ رهگذر، معرفة المعارف، معرفت و علم، تکلیف و اسقاطی، تکلیف عارف بین حق و باطل عارف و وقفه شهود احدیت در ماسوا و ... از نظر نفری پرداخته است. تحلیل فلسفی موارد مذکور و دیگر اندیشههای نفری از ویژگیهای ممتاز این کتاب است. همزمان با نشر کتاب فلسفۀ عرفان نفری برای معرفی بیشتر او مترجمان کتاب تحقیق در احوال و آثار نفری را هم ترجمه کرده و توسط همین نشر در اختیار فارسی زبانان علاقهمند به مطالعات عرفان اسلامی قرار دادهاند.
گسترش دامنۀ حکومت عباسیان و فراوانی ثروت و رونق گسترده و چشمگیر تجارت اثری شگرف در ایجاد نهضت فرهنگی قرن چهارم داشت که تا پیش از آن مشرقزمین چنان رونقی به خود ندیده بود؛ در نتیجه کار به جایی کشید که انبوهی از مردم در جستوجوی علم و دانش و جزءِ طالبان عالم یا یار و یاور و طرفداران علم و ادب شدند.
در این دوره دو نوع پژوهش و مطالعه و تحقیق رونق گرفت و مسلمانان به آن دل بستند. یکی مطالعات دینی دربارۀ قرآن و حدیث و دیگری مطالعات غیر دینی در خصوص دانشهایی مانند طب و فلسفه و شیمی و منطق و ریاضیّات و تاریخ و جغرافی.