کتاب دوره ساسانی از انتشارات امیرکبیر نوشته وستا سرخوش کرتیس به ترجمه خسرو خواجه نوری یک منبع معتبر و جامع برای آشنایی با تاریخ یکی از مهمترین دورههای ایران باستان است. این دوره که از سال 224 میلادی تا 651 میلادی ادامه داشت، زمانهٔ شکوفایی فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی ایران بود و تأثیرات عمیقی بر تاریخ منطقه گذاشت.
دورهٔ ساسانیان، به عنوان یکی از دورههای پربار تاریخ ایران، نه تنها در زمینههای سیاسی و نظامی بلکه در حوزههای فرهنگی، هنری و مذهبی نیز تاثیرات عمیقی بر جای گذاشته است. این دوره که با تأسیس شاهنشاهی ساسانی توسط اردشیر بابکان آغاز شد، تا زمان سقوط آن به دست اعراب ادامه یافت. ساختار اجتماعی ساسانیان بر پایهٔ نظم و ترتیب خاصی بنا شده بود که شامل نقشها و مسئولیتهای مختلفی برای افراد جامعه بود. این کتاب با نگاهی جامع و تحلیلی به تمامی جوانب دوره ساسانی، به خوانندگان امکان میدهد تا به عمق تاریخ این دوره پی ببرند و از دستاوردها و تحولات آن آگاه شوند.
مرزبندی بین اعضای جامعه زرتشتی و افراد خارج از آن چندان ساده نیست که در نگاه اول به نظر میرسد استانداردهای متناقضی در تعریف وجود دارد. به نظر میرسد که تضاد بین ایران و انیران eran و an-eran در ابتدا بر اساس قومیت است تا ملاحظات مذهبی اما حتی در شرایط صرفاً قومی نیز نمیتوان به راحتی خط کشی کرد آیا ارامنه جزئی از مفهوم ایران محسوب میشوند؟ آیا پیروان مزدانیسم در بابل در نواحی غربی ایران ساسانی ایرانی محسوب میشوند؟ تیسفون در بابل یکی از کرسیهای تاج و تخت ساسانیان بوده است. آیا اعراب که در قرن ششم و اوایل قرن هفتم تا حدودی ایرانی شده بودند جزء ایران هستند؟
زبان فارسی ظاهراً در بین النهرین به طور گسترده استفاده میشد و خدایان ایرانی بخشی از فرهنگ عامه بودند، اما مشخص نیست که کدام یک از این عناصر میتواند معیاری برای تثبیت هویت ایرانی باشد. سامیها و ایرانیان در بابل ساسانی حضور داشتند.
این از مطالعه کاسه های جادویی آرامی به دست می آید جایی که یک خانواده اغلب دارای نام های شخصی با منشأ سامی و اعضای دیگر با نام های مشخص ایرانی هستند و تعداد نامهای ایرانی به میزان قابل توجهی از نام های سامی بیشتر است. اسامی ایرانی به کار رفته معمولاً زرتشتی هستند و ایزدان زرتشتی به عنوان عناصر تنوفوریک در نامهای خاص استفاده میشوند