کتاب مری ونتورا و نهمین قلمرو نوشته سرکار خانم یگانه امانی زاده منتشر شده در نشر متخصصان است.رمان کوتاه و گیرای «مری ونتورا و نهمین قلمرو» خوانندگان را به دنیای سورئال و تفکر برانگیز سیلویا پلات میبرد. این داستان که نخستین بار در سال 1952 زمانی که پلات هنوز دانشجوی کالج اسمیمث بود منتشر و سپس دچار اصلاحیه شد، در پی انتشار مجدد، توجه تازهای از سمت خوانندگان و نقادان در سراسر دنیا دریافت کرده است. پلات، که بیشتر به خاطر نبوغ شاعرانه و بینش عمیق روانشناسانهاش شناخته میشود، در «مری ونتورا و نهمین قلمرو» وجه نوینی از نبوغ نویسندگیاش را بر مخاطب عیان میکند. «مری ونتورا و نهمین قلمرو» روایت تسخیرکنندهای از نمادگراییهای عمیق و تصاویر زنده است که خواننده را همراه با قهرمان داستان به سفری خودشناسانه میبرد.
داستان روایتگر سفر مری ونتورا، زن جوانی که با فشارهای اجتماعی و خانوادگی دست و پنجه نرم میکند، به سمت مقصد اسرارآمیزی به نام پادشاهی نهم است. ماجراجویی مری، که از لحظه ورودش به قطار سرخرنگ خط سه آغاز میشود، خوانندگان را به سفری در دل سرزمین ناشناختهها میبرد، جایی که در آن مری با ترسها، آرزوها و انتظاراتی که از سوی جهان اطرافش بر او تحمیل میشود، روبهرو میشود.
نهمین قلمرو خود یک سرزمین ناشناخته است، جایی که قوانین واقعیت تغییر میکند و غیر معمول به معمول تبدیل میشود. بسیاری از نقادان آثار پلات، این مکان را نمایانگر چالشهایی دانستهاند که آدمی در جستجوی جایگاهش در این دنیای آشفته و پیچیده با آن مواجه میشود. نثر غنی پلات با بهرهگیری ماهرانه از تصویرسازیهای خیرهکننده نه تنها به خوبی از پس این نمادسازی برمیآید، بلکه حس شگفتی و کنجکاویای فراموشنشدنیای را در مخاطب برمیانگیزد.
یکی از جنبههای جذابیت 'مری ونتورا و نهمین قلمرو' کاوش پلات در هویت و جستجوی خودمختاری است. سفر مری تنها درباره رسیدن به مقصد نیست؛ بلکه در مورد یافتن صدای خود و تأکید بر فردیتش در دنیایی است که اغلب بیان شخصی را سرکوب میکند و هویتهای شخصی در آن به فراموشی سپرده میشوند.
داستان همچنین به زیبایی تحول فردی قهرمان را به تصویر میکشد. مری که در آغاز رفتار ناظری منفعل را نسبت به آنچه در اطرافش رخ میدهد دارد، در خلال ارتباط با شخصیتها و چالشهای مختلفی که در طول سفر با آنها رو به رو میشود، به آگاهی و تحولی میرسد که هرچه به پایان داستان نزدیکتر میشویم، بر خواننده آشکارتر میشود.
این تحول، انعکاسی از مبارزه جهانی برای تحقق خود و یافتن شجاعت لازم برای پذیرش خود حقیقی است. نثر دلنشین پلات جوهره این مبارزه را به تصویر میکشد و آن را برای خوانندگان از هر زمینهای قابل درک و همذاتپنداری میسازد.
'مری ونتورا و نهمین قلمرو' تنها یک داستان نیست؛ بلکه سفری به عمق روان انسان است. توانایی پلات در ترکیب خیال و تجربههای عمیق شخصی، تجربهای ایجاد میکند که تا مدتها بعد از خواندن آخرین صفحه همچنان در ذهن باقی میماند. این رمان کوتاه یادآوری قدرتمند از اهمیت خودکاوی و دریافتن شجاعت لازم برای پیمایش پیچیدگیهای زندگی است.
برای کسانی که به ادبیاتی که ذهن را به چالش میکشد و روح را به حرکت درمیآورد علاقمندند و یا طرفداران نثر جادویی پلات، 'مری ونتورا و نهمین قلمرو' جواهریست که نباید آن را از دست داد.
خانم ونتورا بازوی مری را گرفت و او را در راهروهای براق مرمرین پایانه جلو راند: «زود باش عزیزم. » پدر مری نیز با ساک او دنبالشان رفت. بقیه ی مردم به سمت خروجی ای میدویدند که با عدد سه شماره گذاری شده بود و مسئول بلیتی که یونیفرم مشکی پوشیده بود و لبه ی کلاه بر صورتش سایه می انداخت، جمعیت را از داخل دروازه ی آهنی مشکی معرق کاری شده، به سمت سکوی بالاتر هدایت می کرد. مری ایستاد و به صدای هیس هیس موتور غول پیکری که روی ریل داخل زمین قرار گرفته بود گوش داد.