کتاب امام علی علیهالسلام، اثر سیدمحمدباقر حکیم با ترجمه حجتالله فسنقری و امیر صفاری؛ جستاری در باب شخصیت و سیره امیر مومنان میباشد که در چهار فصل به نگارش درآمده و به موضوعات و عناوینی نظیر؛ «جنبههایی از شخصیت امام علی (ع) و بازتاب آن در وحدت اسلامی، حدیث غدیر؛ دلالت و ابعاد، تحرک سیاسی امام علی (ع) و شرایط آن، در آستان نهجالبلاغه» و غیره میپردازد.
امتیازات حدیث غدیر
با طرحِ این چنینیِ حدیث که شیعیان اهل بیت(ع) بر آن اتفاق، و به درستی آن یقین دارند و عموم محققان و محدّثان مسلمان آن را اجمالاً میپذیرند و صحیح میدانند، میتوان برتری و تمایز آن را نسبت به احادیث دیگر در این موارد جستوجو کرد:
اول: این حدیث مضمون متمایزی از احادیث ولایت دارد، چرا که خطبۀ رسول خدا(ص) مفاهیم و مضامین عام و خاصی را در بر گرفته است که به هیچ یک از احادیث دیگرِ مربوط به فضیلت علی(ع) و ولایت شباهت ندارد. به علاوه، این حدیث حاوی مفاهیم اجتماعی و معنوی عامی است که سزاوار پژوهش و تحقیقاند.
دوم: سند و طریق روایت حدیث - چه در سطح علم حدیث، چه علم تاریخ، چه علم کلام و چه علم ادبیات عرب و رواج آن در وجدان مردم و ادبیات اجتماعی آنها - در میان تمام روایتهایی که در باب «ولایت» وارد شدهاند، بیمانند است و افزون بر اثبات تواتر آن از سوی محققان، همهی فرقههای مسلمان نیز به درستی آن معترفاند.
سوم: شرایطی که رویداد غدیر را فرا گرفته برجسته و بینظیر است. گردهمایی اسلامیای که رسول خدا(ص) به آن فراخواند گردهمایی همگانی و بزرگی بود که در رویدادهای دیگر، نظیری برای آن نمییابیم، هم چنان که هدف از آن صرفاً رساندن پیام غدیر نبود. علاوه بر این که چگونگی عملکرد رسول خدا(ص) در امر ابلاغ، از لحاظ فراگیری، حجم و شیوه، برجسته و جامع بود که فقط قضیهی انتخاب امیر مؤمنان(ع) به عنوان مؤذن و منادی در روز حج اکبر برای برائت از مشرکان، به آن شباهت دارد: «وَأَذَانُ مِنَ اللَّهِ وَ رَسُولِهِ إِلَی النَّاس یَوْمَ الْحَج الأکبَر أَنَّ اللهَ بَرِیءٌ مِنَ الْمُشْرِکِینَ وَ رَسُولُهُ؛ و {این آیات} اعلامی است از جانب خدا و پیامبرش به مردم در روز حج اکبر که خدا و پیامبرش در
برابر مشرکان تعهدی ندارند».. .