امتیاز
5 / 0.0
نصب فراکتاب
مطالعه در کتابخوان
90,000
نظر شما چیست؟

معرفی کتاب دانشنامه علوم قرآن جلد 4 

دانشنامه گسترده‌نگاشته‌ای است که در قلمرو دانش یا رشته علمی مشخص یا مکتبی خاص یا موضوعی کلان با همکاری گروهی از کارشناسان با رعایت اصول علمی و فنی دانشنامه‌نگاری سامان یافته و دارای ساختار الفبایی یا موضوعی است.

دانشنامه تألیفی مرجع است که آگاهی‌هایی متقن و لازم را درباره هر یک از مدخل‌های در پیوند با موضوع خود در دسترس خوانندگان قرار می‌دهد. دانشنامه‌های نوشته شده در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی- افزون بر پایبندی به تعریف پیش‌گفته، در موارد بسیار دربردارنده نقد و نوآوری با انگیزه گره‌گشایی علمی در قلمرو موضوع مورد نظر و نیز رویکرد اندیشه اسلامی هستند. مجموعه‌ «دانشنامه‌های قرآن‌شناسی» با بیش از هزار مدخل در حوزه‌های تخصصی گوناگون، در دو محور عمده؛ مباحث پیرامون قرآن (علوم قرآنی) و مباحث درون قرآنی (معارف قرآن) تحت نظارت حجه‌الاسلام رشاد در پژوهشگاه تالیف می‌شود.

دانشنامه علوم قرآن جلد 4 در قالب پانزده مقاله به ارائه مباحثی درباره امکان فهم و لایه‌های معنایی قرآن، مباحث ماهوی تفسیر و تمایزات با اقران و نظائر تفسیر، و شرایط و لوازم آن پرداخته است.

مقاله نخست به (امکان فهم قرآن) اختصاص دارد که در آن دلائل امکان فهم و تفسیر قرآن و نبود منع شرعی در این زمینه ارئه شده و دلایل مخالفان بررسی و نقد گردیده است. کژفهمی متون وحیانی مهمترین آسیب در حوزه تفسیر است که علل مختلف داشته و به چند دسته تقسیم می­‌شوند. در مقاله (موانع و آسیبهای فهم قرآن) سه دسته موانع و آسیب­‌های روشی، مبنایی و غایی بررسی شده است.

چند معنایی یکی دیگر از مباحث بسیارمهم و بحث‌­برانگیز در حوزه علوم قرآنی است. این بحث در متون وحیانی دارای ساحت‌های مختلفی است، یکی از آن‌­ها ظاهر و باطن است. در مقاله (ظاهر و باطن قرآن) دیدگاه­‌های ظاهرگرایی، باطن‌­گرایی، و جمع بین ظاهر و باطن ، و نظریات مختلف وجودشناسانه و معرفت‌شناسانه (دلالت­‌گرا) در حقیقت بطون قرآن بررسی شده است. در مقاله (تفسیر) مباحثی در باره حقیقت تفسیر، دلایل و ابعاد نیاز قرآن به تفسیر، روش­‌ها و سبک­‌های تفسیری، منابع تفسیر معتبر و روند تدریجی تفسیرنگاری ارائه شده است.

دو موضوع تأویل، و جری و تطبیق نیز از دیگر ساحت­‌های مرتبط با چندمعنایی در قرآن است. در مدخل (تأویل) ضمن بررسی دید­گاه­‌های گوناگون درباره حقیقت تأویل، به ظابطه تأویل درست، اشاره شده است. در مقاله (جری و تطبیق) پس از ارائه گزارشی ازاقسام جری و تطبیق در ظاهر و باطن آیات، و دیدگاه‌­های مختلف در آن، چگونگی اجرا، معیارهای اعتبار و آسیب­‌های احتمالی آن تبیین شده است.

در مدخل (تدبر در قرآن) دیدگاه‌­های مختلف در حقیقت تدبر، گستره و لایه­‌های تدبر، روش‌­ها و موانع، حکمت و فواید تدبر بررسی شده است. ویژگی­‌های زبان قرآن، معناداری آن و دیدگاه‌­های مختلف درباره وجود زبان خاص معنایی برای قرآن از جمله مهمترین مباحثی است که در مقاله (زبان قرآن) ارائه شده است.

مقاله (زبان‌­شناسی و قرآن) به گزارش مطالعات قرآنی زبان‌­شناسان در شاخه­‌های گوناگون علم زبان‌­شناسی: آواشناسی، ریشه‌شناسی (اشتقاق)، واژه‌­شناسی (دانش مفردات)، صرف، نحو، کاربردشناسی، و معناشناسی اختصاص دارد.

در مدخل (هرمنوتیک و قرآن) ضمن گزارش مکتب­‌های هرمنوتیکی، نقش رویکردهای مختلف هرمنوتیک در فهم قرآن بررسی و نقد شده است. نشانه­‌شناسی به عنوان یکی از نظریات مهم درباره فهم متن و جز آن، سعی دارد به واسطه تحلیل نشانه‌ها، ابزارها و روش‌­های نوینی را برای بسط و گسترش فهم وتفسیر متون به دست دهد. در مقاله (نشانه­‌شناسی و قرآن) مباحثی در باره حوزه‌­های تأثیر گرایش‌­های گوناگون نشانه‌شناسی در تفسیر قرآن ارائه شده است.

در مقاله (منابع و ابزارهای تفسیر) انواع منابع نقلی، عقلی، تجربی، و شهودی، و نیز قواعد ادبی، اصولی، فقهی، کلامی و منطقی و فلسفی که در تفسیر اثرگذارند بررسی شده است. شرایط علمی لازم در تفسیر، شرایط کمال و تأثیر پیش‌­داشته‌­ها و بینش‌­ها از جمله مطالبی است که در مقاله (شرایط مفسر) ارائه شده است.

در مدخل (قواعد تفسیر قرآن) شش گونه از قواعدی که در مراحل مختلف فهم و تفسیر : تشخیص قرائت، شناسایی مفردات و ساختار ادبی، توجه به قرینه­‌های متصل و منفصل و فهم دلالت­‌های غیرمطابقی آیات اثر گذارند، بررسی شده است و مقاله (قرآن و سنت) در راستای تکمیل بحث ازمنابع موثر در فهم و تفسیر قرآن، نگرش­‌های گوناگون به رابطه کتاب و سنت و نیاز یا عدم نیاز به سنت در تفسیر، و خدمات متقابل قرآن و سنت پرداخته است.

گزیده کتاب دانشنامه علوم قرآن جلد 4

کژفهمی متون وحیانی منحصر به قرآن کریم نبوده و پیشینه‌ای دیرینه دارد؛ چنان‌که قرآن به کژفهمی اهل کتاب از تورات نیز اشاره می‌کند (نساء ۴۶؛ مائده، ۱۳-۱۴) گفتگو درباره موانع فهم قرآن و راه‌های پرهیز از آن از کهن‌ترین مسائل مربوط به قرآن و همزاد نزول و ابلاغ آن است؛ ویژگی‌ها و وجوه معنایی گوناگون قرآن، موجب شده دریافت درست آن نیازمند شرایطی باشد.

در منابع اسلامی روایاتی از هشدار پیامبر اکرم و ائمه اطهار نسبت به موانع و آسیب‌های فهم قرآن گزارش شده است؛ این روایات به آسیب‌هایی مانند ورود بدون آگاهی به تفسیر قرآن یا ناآگاهی نسبت به ناسخ و منسوخ و محکم و متشابه اشاره می‌کنند.

صفحات کتاب :
429
کنگره :
‏‫‭BP۶۶/۹‏‫‭/ر۵د۲ ۱۳۹۶
دیویی :
‏‫‭۲۹۷/۱۳
کتابشناسی ملی :
4629455
شابک :
978-600-108-513-0
سال نشر :
1402

کتاب های مشابه دانشنامه علوم قرآن جلد 4