کتاب تو هم گاهی مدارا کن! نوشته هادی عبدلی می باشد و سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی آن را منتشر کرده است.شاید شما هم در تعاملات اجتماعی با افرادی مواجه شده اید که سازگاری با آن ها بسیار دشوار بوده است. این افراد به شیوه ای ناسازگارانه با محیط و افراد تعامل می کنند و باعث رنج دیگران می شوند، ولی خود رنج چندانی از این رفتار، تجربه نمی کنند و احساس غیرطبیعی بودن ندارند.
در روان شناسی این افراد را دارای اختلال شخصیت معرفی می کنند. در این کتاب نویسنده بر آن است تا نکاتی را در برخورد با این افراد که البته انواع مختلفی دارند نظیر - فریبکار، پرخاشگر، خودشیفته، دمدمی مزاج، بدبین و سخت گیر- را معرفی کند تا در برخورد با این افراد آسیب کمتری متوجه شما گردد و رابطه بهتری با آن ها برقرار کنید.
برای اینکه بدانیم افراد دشوار و کسانی که نمی توانند به نحو صحیح با دیگران رابطه صمیمانه و سازنده داشته باشند چه کسانی هستند و چرا این افراد چنین ویژگی ها و رفتارهایی دارند، ابتدا باید بدانیم رفتار در انسان چطور شکل می گیرد. چرا برخی افراد عادات و رفتارهای خوب و صمیمانه دارند و برخی دیگر خصمانه رفتار می کنند و سبب آزار و اذیت دیگران می شوند. اگر بخواهیم زمینه های بروز رفتار را بررسی کنیم، باید بگوییم رفتار تابع عوامل درونی یا بیرونی می باشد. عوامل درونی شامل عوامل ژنتیکی، ویژگی های زیستی یا شخصیتی است که به تدریج در فرد شکل می گیرد و عوامل بیرونی یعنی هر آنچه در یک موقعیت خاص مثل تشویق یا تحقیر در مدرسه، دانشگاه یا خانه برای انسان وجود دارد.
آنچه باعث ثبات در رفتار فرد می شود تا در موقعیت های مختلف به نحو خاص رفتار کند، شکل گیری و تثبیت شخصیت است. در اینجا ناگزیر از تعریف شخصیت هستیم. شخصیت در تعریفی ساده، مجموعه عوامل و ویژگی های درونی ثابت و پایدار است که یک فرد را از دیگری متمایز و تعیین می کند که فرد در یک موقعیت یک رفتار خاص از خود نشان دهد. حال باید دید چه اتفاقی می افتد که یک فرد به نحو ناسازگارانه رفتار می کند و شخصیت ّاو به نحوی شکل می گیرد که دائماً باعث آزار و اذیت اطرافیانش می شود.