کتاب معماران عصر جدید نوشته محمدصالح طیبنیا و در انتشارات مهرستان به چاپ رسیده است. امروز در بسیاری از کشورهای جهان، بخش مردمنهاد بهطور عام و سازمانهای خیریه بهطور خاص، رکنی از ساختار جامعه در کنار بخش دولتی و خصوصی محسوب میشوند. این مجموعهها، بهویژه سازمانهای مردمنهاد، در حوزۀ مشارکتهای اجتماعی به عنصری بیبدیل در همهٔ عرصههای اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و حتی امنیتی و نظامی در دوران معاصر تبدیل شدهاند.
تعداد زیاد مطالعات، تحقیقات و انتشارات دو دهۀ اخیر در مدح یا نقد رویکردهای نیکوکاری سازمانی، رشد چشمگیر شمار سازمانهای مردمنهاد در تمامی کشورهای دنیا، گسترش دامنۀ موضوعات کار این سازمانها به حوزههای غیر رفاهی و ورود افراد مشهور و کمپانیهای تاثیرگذار و بزرگ جهانی در این عرصه، مؤید این تحول شگرف است.
کتاب «معماران عصر جدید»، با توجه به اهمیت عرصۀ امر خیر در آینده و بهویژه برای جوامع در حال توسعه، به مطالعۀ موضوع سازمانهای مردمنهاد میپردازد. با این دیدگاه، این کتاب ضمن شناسایی مفاهیم بنیادین بخشش، به مطالعۀ سازمانهای حوزۀ امر خیر از جمله پژوهشکدهها، دانشگاهها و سازمانهای مردمنهاد و خیریهها در جهان میپردازد و نمونههایی را معرفی میکند.
حس خوب دستگیری از ضعیف، عمل به وظیفۀ دینی و اجتماعی، پرداخت صدقه، وقف، بخشش وقت و مهارتها و مدلهای جدید مسئولیت اجتماعی شرکتهای تجاری، همه گویای مفهومی دیرینه و ریشهدار بخشش در طبیعت زندگی اجتماعی بشر است.
قدمت بخشش احتمالاً با سابقۀ تاریخ بشر برابری میکند و در همۀ جوامع و ادیان و حتی در سطوح گوناگون جامعه وجود داشته است. در فرهنگ اسلامی مفاهیمی همچون زکات، خمس، انفاق، صدقه، وقف، قربانی، ولیمه و نذر و گره خوردن آنها با سبک زندگی مسلمانان، سبب شد فعالیتهای نیکوکارانه از صرف کمک کردن به نیازمندان خارج شده و کارکردهای گوناگون علمی، آموزشی، مذهبی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی پیدا کند.