جامعه اسلامی نیز مانند هر جامعه دیگری، به علوم متناسب با اقتضائات دینی، فرهنگی و اجتماعی مختص خود نیاز دارد. جامعه اسلامی، جامعهای است که در آن ارزشهای الهی، دینی و اخلاقی اسلام مورد توجه بوده و در مناسبات رسمی و غیر رسمی رعایت میشود. در جامعه اسلامی باید الگوهای دینی در جامعه ترویج و گسترش داده شود و به استفاده صرف از علوم ترجمهای غربی اکتفا نکرد.
برای تغییر مسیر از علوم انسانی غربی به علوم انسانی مبتنی بر آموزههای اسلامی، از آسیبشناسی علوم انسانی حاکم بر جامعه علمی کشور، بهخصوص، آسیبشناسی پایاننامهها و رسالههای این حوزه آغاز نمود. براین اساس دانشگاه مذاهب اسلامی برای دومین سال پیاپی همایش اسیبشناسی پایاننامهها و رسالهها در حوزه علوم انسانی را برگزار کرده است.
یکی دیگر از نکات قابل اشاره مسئله «روش در پژوهش» است. در حوزه روش اجازه بدهید نیمنگاهی به بحث «بومیسازی» در کشور داشته باشم، همایش ما، همایش آسیبشناسی پایاننامهها و رسالهها در حوزه علوم انسانی _ اسلامی است. وقتی میگوییم حوزه علوم انسانی _ اسلامی؛ یعنی این که ما میخواهیم دست به بومیسازی بزنیم؛ چیزی که جز در سایه به کارگیری روشهای درست برای انجام پژوهشها امکانپذیر نیست. یک مقدار هم بحث فراتر از روش است؛ روش همان متد است؛ مجموعهای از امور نظاممند برای انجام مطالعه درباره یک پدیده یا مجموعهای از پدیدههای خاص، اما متدلوژی با متد متفاوت است. میخواهم از بحث روش فراتر بروم. متدلوژی سیستم فرضیاتی را که تعیینکننده روش مناسب تحقیق هستند، مورد توجه قرار میدهد.