کتاب درآمدی بر رویکردهای زیبایی شناختی به ادبیات کودک اثری از ماریا نیکولایوا است و با ترجمه مهدی حجوانی و فاطمه زمانی میخوانید. این کتاب به بررسی رویکردهای خاص در ادبیات کودک میپردازد و از جنبههای زیباییشناسانه در داستانهای کودک حرف میزند.
کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان نشر این کتاب را امجام داده است ماریا نیکولایوا در کتاب درآمدی بر رویکردهای زیبایی شناختی به ادبیات کودک، به بررسی جنبههای زیبایی شناختی خاص در داستانهای کودکانه میپردازد و نظریات انتقادی را که ممکن است درباره داستانها و متنهای کودکانه بیان شود، کاوش میکند. در هر فصل کتاب یک موضوع مانند نشانه شناسی، فمنیسم و روانکاوی، صحبت میکند. یک مقدمه کوتاه درباره این رویکرد دارد و با بیان مثال از موارد ذکر شده مطلب را واضحتر میکند. (School Library Journal) درباره این کتاب اینطور گفته است: این اثر می تواند به عنوان منبعی قابل توجه به مجموعه های پژوهشی ادبیات کودکان اضافه شود. کتاب درآمدی بر رویکردهای زیبایی شناختی به ادبیات کودک را به چه کسانی پیشنهاد میکنیمخواندن کتاب درآمدی بر رویکردهای زیبایی شناختی به ادبیات کودک را به تمام علاقهمندان به ادبیات کودکان پیشنهاد میکنیم.
با نگاهی به گونههای ادبی و درون مایه کتابهایی که در بالا به آنها اشاره شد، نمیتوان گفت که نگارش مردانه و زنانه تفاوتهایی اساسی دارند. اما شاید بتوان، زمانی که تفاوت به سبک و زبان برمیگردد، از دیدگاه لحن جنسیتی (مفهومی به نسبت نو که از سوی منتقدان فمینیست پیشنهاد شده)، بهره گرفت. این مفهوم به معنای تفاوت میان شیوه بیان زنانه و مردانه است.لحن جنسیتی(گویش جنسیتی)، تصویرهای انتزاعی ما را درباره این که مردان و زنان چگونه حرف میزنند، بازتاب میدهند.
برای نمونه، چند معیار ِ به نسبت نادقیق این دیدگاه از این قرارند که مردان اهل منطقا ند، در حالی که زنان تخیل قویتری دارند یا زبان مردانه، منظم تر و سازمان یافته تر است و حال آن که زبان زنانه، بدون فکر و پاره پاره است. یا اینکه گفتار زنان بیش تر از گفتار مردان، کتابی و نوشتاری است. تاکنون پژوهشهای پایایی در زمینه لحن جنسیتی در داستان کودک انجام نگرفته و در زمینه داستان به مفهوم عام آن نیز بررسیهای بسیار کمی انجام شده است. بنابراین، خیلی زود است که بخواهیم حکمی صادر کنیم. با این همه، بی تردید تفکر در این باره ارزش پیگیری دارد.