کتاب درآمدی بر شناخت جریانهای فکری و فرهنگی ترکیه معاصر، اثر گروهی از پژوهشگران؛ برای آشنایی اجمالی با هر کشور جهان اسلام به بررسی و تحلیل مهمترین سرفصلهایی نظیر؛ «بیان ضرورت و اهمیت پرداختن به کشور هدف، آشنایی اجمالی با پیشینه تاریخی - تمدنی و وضعیت کلان فرهنگی و اجتماعی، آشنایی کلی با اقوام، فرق و مذاهب، آشنایی اجمالی با نظام سیاسی و جریانهای سیاسی فعال، نگاهی به جریانهای فکری و فرهنگی، نگاهی به اقتصاد و تجارت» و غیره پرداخته که این سرفصلها توسط مدرسان صاحبنظر و کارشناسان خبره حوزه جهان اسلام از داخل و خارج از ایران اسلامی تدریس شده و به نگارش درآمده است.
جمعیتشناسی و پراکندگی مذهبی و قومی در ترکیه و اهمیت آن
دکتر ابوالحسن خلج منفرد
بنده سالها در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در حوزه روابط فرهنگی با کشورهای دیگر به ویژه کشورهای همسایه فعالیت کردم و در خانه فرهنگ بمبئی هند دانم بودم و دو دوره هم در ترکیه مأمور بودم و هم سفرهای متعدد به کشورهای همسایه داشتم. واقعاً ما ملتها و کشورهای این منطقه چه ما ایرانیها یا ترکها و عربها، افغانستانیها یا آذربایجانیها به شناخت نزدیک و مستقیم همدیگر نیاز داریم و هر چه شناختمان از هم بیشتر شود، نزدیکی و دوستی بیشتر و سوءتفاهمات بیشتر بر طرف میشود. در نتیجه آن اعتلای اسلام، رفاه و صلح در منطقه بیشتر خواهد شد.
یکی از مشکلات این است که ترکها به جای اینکه ایران را از چشمانداز خود ایران بشناسند و به جای اینکه مرز ایران را باز کنند، بیشتر ایران را از منظر غربیها میشناسند؛ یعنی متأسفانه اطلاعاتی که منابع غربی دربارهی ایران به ترکیه میدادند، به وفور چهره مخدوشی از ایران ارائه میداد. خیلی از منابع شناخت ما هم از ترکیه منابع غربی است و این غربیها با شیطنت خود قطعاً موجب سوءتفاهم و تفرقه میشوند؛ در حالی که ما قرنها در این منطقه کنار هم زندگی کرده و با هم تعامل و مراودات فرهنگی، سیاسی، جنگ، صلح و فراز و نشیب داشتیم. واقعاً روی هم رفته زندگی ما در منطقه بسیار صلحآمیزتر و دوستانهتر از همه کشورهای اروپایی کنار هم است که این همه با هم جنگ و اختلاف داشتند؛ مانند جنگ جهانی اول و دوم که میلیونها نفر کشته شدند و مدتی است که به اتحادیه اروپایی رسیدند.. .