نظر شما چیست؟

معرفی کتاب نقدنامه علوم اجتماعی (6)

کتاب نقدنامه علوم اجتماعی (6) نوشته خدیجه سفیری و لیلا عرب سرخی منتشر شده است.کتاب نقدنامه علوم اجتماعی (۶) یکی از مجموعه کتاب های نقدنامه پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی است که به نقد کتاب های دانشگاهی می پردازد.

پژوهش و تحقیق و تتبع در تمامی حوزه های علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و کمک به توسعه بیشتر علوم انسانی در کشور از جمله اهداف و وظایف اصلی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی به شمار می رود که این مجموعه کتاب هم در همین راستا نوشته شده است.

نقد کتب دانشگاهی و علوم انسانی یک ضرورت است که مقدمه گذر از وضع موجود به سوی وضع مطلوب است. نقد فی‌نفسه ضروری و ارزشمند است، اما خود زمینه ساز نظریه پردازی‌های نوین و نگارش آثار جدید است. نقد محتوایی هر اندیشه و اثری با نقد شکلی آن همراه است. به همین دلیل در گروه‌های تخصصی شورای بررسی متون و کتب علوم انسانی، بررسی، تحلیل و نقد آثار دانشگاهی از دو بعد شکلی و محتوایی صورت می‌گیرد و داوری علمی این آثار، مؤلفه‌های گوناگون شکلی/ بیرونی و محتوایی/ درونی هر کتابی را در نظر می‌گیرند و به مرحله نقد علمی می‌رسانند.

در واقع شورای بررسی متون و کتب علوم انسانی، تنها مجموعه علمی و دانشگاهی است که سیزده گروه علمی و تخصصی را که ناظر بر رشته‌های مختلف علوم انسانی در دانشگاه است، ساماندهی می‌کند و بیش از بیست سال سابقه فعالیت در زمینه بررسی، تحلیل، ارزیابی و نقد متون و کتب علوم انسانی را دارد. در این راستا از مشارکت شبکه استادان حوزوی و دانشگاهی سراسر کشور و صاحب نظران و استادان علوم انسانی بهره‌مند است.

 سیاست اصلی این شورا، کمک به رشد تفکر انتقادی در تولید آثار علمی و دانشگاهی است؛ زیرا تولید علم در حوزه علوم انسانی بدون نقد وضعیت موجود و به ویژه نقد کتب درسی و دانشگاهی و منابع علمی حوزه علوم انسانی امکان پذیر نیست. توسعه فرهنگ نقد در جامعه علمی، تقویت جایگاه علوم انسانی، نسبیت سنجی سازواری تولید علوم انسانی با مبانی فرهنگ و جهان بینی ایرانی - اسلامی، تدوین و اصلاح سرفصل‌های درسی برنامه‌های آموزش علوم انسانی و تولید متون دانشگاهی با رویکرد بومی ایرانی - اسلامی، از دیگر اهداف این شورا است.

هر یک از گروه‌های تخصصی شورا، وظایف و برنامه‌های متنوعی را در جهت رسیدن به اهداف پیگیری می‌کنند. در این میان، تنظیم و تدوین و چاپ و نشر نقدنامه‌های تخصصی در حوزه‌های تخصصی، یکی از مهم‌ترین فعالیت‌های گروه‌های مزبور است. مجموعه حاضر با عنوان «نقدنامه گروه تخصصی علوم اجتماعی»، یکی از دستاوردهای علمی و محصولات کار انتقادی گروه‌های «شورای بررسی متون و کتب علوم انسانی» است که به سراغ کتاب‌های رشته‌ علوم اجتماعی رفته است تا با تحلیلی دقیق سازوکار این آثار را بررسی کند. این مجموعه به متخصصان علوم انسانی کمک می‌کند حاصل تلاش و پژوهش متخصصان رشته‌های علوم انسانی را جامع بررسی کنند و بتوانند نتیجه‌گیری کامل‌تر و دقیق‌تری داشته باشند.

گزیده کتاب نقدنامه علوم اجتماعی (6)

علم در جامعه ایران با انواع مسائل روبهرو است. می توان گفت حدود دویست سال پیش، ما از علم و تکنولوژی، بیشتر با مدل انتقال محصولات استقبال کردیم. دستگاه توپ، چاپگر و ماشین می آوردیم وحتی اگر هم محصل می فرستادیم عمدتا با این هدف که آن علم رؤیایی جدید را در اروپا و فرهنگ از الف تا یایش بیاموزند و بعد به جامعه ما انتقال دهند.

 به آن استاد خارجی دارالفنون نیز با این چشم می نگریستیم که علم آماده ای را به نخبگان آینده ایران بیاموزند، تا آن ها نیز به دیگر نخبگان و همینطور گویا بیشتر چنین می انگاشتیم علم چیزی است که به صورت خطی از دانشگاه به جامعه می رود، در ادارات و کارخانه ها به کار گرفته می شود و از این طریق سرزمین ما آباد و مسائل آن نیز شودحل می شود.

دیویی :
‫‬‮‭301
کتابشناسی ملی :
6027399
شابک :
978-622-630443-6
سال نشر :
‏‫‬‏1398
صفحات کتاب :
239
کنگره :
‏‫‬‮‭HM606

کتاب های مشابه نقدنامه علوم اجتماعی (6)