کتاب انسان تک ساحتی، اثر هربرت مارکوزه با ترجمه محسن مویدی به رشته تحریر درآمده و در انتشارات امیرکبیر منتشر و در دسترس علاقه مندان به کتاب های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی قرار گرفته است.
به زعم مارکوز بزرگ ترین بدبختی امروز، دگرگونی مفاهیم حقیقی آدمی و طبیعت و تبدیل آن به نوعی واقعیت تکنولوژی است. این دگرگونی از پایان روزگاری خبر می دهد که فردیت انسان با نگرش به دو ساحت وجود او متلازم بود؛ یعنی روزگاری که جامعه به فردیت و ساخت درون بشر ارج می نهاد. مارکوز پس از توضیح و تفسیر بالنسبه طولانی پیرامون اوضاع جامعه ی گسترش یافته تکنولوژی، در فصول پایان کتاب به تحلیل «نظریه ی انتقادی» خود می پردازد.
در کتاب انسان تک ساحتی، بعضی گرایش های نظام سرمایه داری آمریکا را که به سوی «جامعه ای بسته» رهسپارند بررسی کرده، «بسته» از آن جهت که جامعه، در کلیه ی شئون زندگانی فردی و اجتماعی مردم نفوذ یافته و آن را در خود گرفته است. در این جامعه، به دو خصوصیت مهم بر می خوریم: نخست، همانندی و اتحاد نیروها و منافع گروه های ناخشنود که در مراحل پیش از سرمایه داری در برابر هم قرار داشتند و دیگر اسلوب اداری امور که فراخواندن و بهره گیری منظم از کلیه ی استعدادها و غرایز آدمی را میسر می سازد؛ رویه ای که از نظر اجتماعی، به عناصر ناخشنود و پرخاشگر (ضد جامعه)، فرصت می دهد که به طور طبیعی، هدف های خود را همچنان دنبال کنند.
در جامعه های پیش از تکنولوژی، بنیان شخصیت آدمی بر دو ساحت تن و جان، استوار بود. روح تفکر و چون و چرا بر اعتبار شخصیت انسان می افزود. اینک روزگاری فرارسیده که واقعیت ذاتی و ماهوی انسان در قبال شیئیت و سودمندی اقتصادی او از یاد رفته و تکنولوژی از دو سو او را به بردگی سوق داده است. نخست مبدل ساختن او بدان گونه که ارسطو گفته به چیزی جاندار و سپس مجبور ساختنش به مصرف چیزهای بیهوده ی دیگر که برای او حاصلی جز تیره روزی، جنگ و ویرانی و خشونت در این جهان به ظاهر بهره مند از رفاهیت مادی ندارند. نابودی تدریجی تفکر و چون و چرا در مسائل اساسی زندگی که نتیجه ی قهری حاکمیت نظام تکنولوژی بر جوامع بازدارنده است، هربرت مارکوز را بر آن داشته تا در کتاب انسان تک ساحتی، به ملامت انسان های از خودبیگانه ی معاصر بپردازد و ضرورت چون و چرا و طرد انکار نسبت به ارزش های زمانه را یادآور شود.
کتاب انسان تک ساحتی در سه بخش با عناوینی نظیر؛ «بخش اول: جامعه تک ساحتی»، «بخش دوم: تفکر تک ساحتی»، «بخش سوم: دگرگونی های تاریخی» تهیه شده است که هر بخش به طور جداگانه به بررسی و تحلیل موضوعاتی نظیر؛ «نظارت نوظهور»، «جهان محدود سیاست»، «علت تأخیر دگرگونی ها»، «چشم اندازهای محدودیت»، «جنگ و بهزیستی»، «پیروزی وجدان تیره بخت»، «اندیشه ی بسته»، «زبان سازمان های اداری»، «سیستم اداره ی کامل»، «اندیشه ی منفی، ناکامی منطق تضاد»، «از اندیشه ی منفی تا اندیشه ی مثبت: خردگرایی تکنولوژی»، «پیروزی اندیشه ی مثبت (تحصّلی) یا فلسفه ی تک ساحتی»، «فلسفه و درگیری تاریخی»، «فاجعه ای برای آزادی» و «استنتاج» می پردازد.
اندیشه ی منفی، ناکامی منطق تضاد
«..... آنچه وجود دارد حقیقی نیست.» این عبارت در گوش های ما، تحریک آمیز و مسخره جلوه می کند نظیر مفهوم مخالف آن که با گزافه گویی بیشتر بیان شده: «آنچه واقعیت دارد خردمندانه است.». بدین ترتیب شیوه ی تفکر غرب هر دو عقیده را به صورت فرمول کوتاه و برانگیزنده ای تبیین کرده، این است منطق مبتنی بر عقل. از سوی دیگر، برای درک دو مفهوم اندیشه و واقعیت باید مناسبات منطقی آن دو را بررسی کرد. قلمرو تجربه ی آنی یا جهانی که در آن زندگی می کنیم باید به درستی شناخته آید و به تمامی دگرگون شود. در این صورت جهان موجود تبدیل به چیزی خواهد شد که واقعا وجود دارد.
در معادله ی: خرد - حقیقت – واقعیت، که جهان ذهنی و جهان عینی ما با یک رابطه ی منطقی به هم می پیوندد، خرد به صورت نیرویی دگرگون سازنده عمل می کند. نیروی «طرد و انکار» خرد آدمی است که برای انسان ها و چیزها، در مفهوم نظری یا عملی آن حقیقتی می شناسد؛ به بیان دیگر خرد شرایطی به وجود می آورد که انسان ها و چیزها در آن شرایط می توانند به هستی واقعی خود نائل شوند. نخستین کوشش تفکر مغرب زمین اثبات این نظر بوده که حقیقت نظری یا عملی عقل ما امری عینی است نه ذهنی. این عقیده شالوده ی منطق جدید را ریخته است، نه آن منطقی که منحصرا بر بنیان فلسفی استوار است. به عبارت دیگر منطق علمی شیوه ای از تفکر آدمی است که به واقعیت چون امری خردمندانه می نگرد. فی المثل خردگرایی تکنولوژی در جهان توتالیتر معاصر شکل تازه ای از فعالیت عقل بشری است.. .
نسخه چاپی کتاب انسان تک ساحتی را می توانید از طریق سایت و یا نرم افزار فراکتاب خریداری کنید و پس از دریافت کتاب از محتوای ارزشمند آن بهره وافی و کافی ببرید.
نسخه الکترونیک کتاب انسان تک ساحتی را می توانید از طریق نرم افزار فراکتاب دانلود کنید و سپس در کتابخوان فراکتاب آن را مورد مطالعه قرار دهید.
مشخصات کتاب انسان تک ساحتی در جدول زیر آورده شده است:
مشخصات | |
ناشر: | امیر کبیر |
نویسنده: | هربرت مارکوزه |
مترجم: | محسن مویدی |
تعداد صفحه: | 294 |
موضوع: | جامعه شناسی، علوم سیاسی، تاریخ و علوم انسانی، انسان شناسی |
قالب: | چاپی و الکترونیک |