تفسیر سوره ممتحنه
- چاپی
- الکترونیکی
- معرفی کتاب
- مشخصات کتاب
معرفی کتاب تفسیر سوره ممتحنه
کتاب تفسیر سوره ممتحنه یکی از کتابهای تفسیر سورههای قرآن کریم به قلم حضرت آیت الله سید علی خامنهای نوشته و توسط انتشارات انقلاب اسلامی، وابسته به دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب نیز منتشر شده است.
قرآن کتاب راهنمایی است برای تمام زندگی فردی و اجتماعی و در باب همه ابعاد و مسائل زندگی دستورالعمل و توصیه هایی دارد اما فهم کامل مطالب آن در تخصص هر فردی نیست به علم خاصی به نام علم تفسیر نیازمند است.
تفسیر در لغت به معنای ایضاح و تبیین است. تفسیر از واژه فسر به معنای روشن کردن و آشکار ساختن است.
تفسیر، دانش شرح و تبیین آیات قرآن است که از عهد نزول وحی با شخص پیامبر آغاز شده و پس از رحلت آن حضرت، بتدریج بسط و تنوع یافته و گرایشها و روشهای مختلف در این حوزه پدید آمده است. یکی از مفسران قرآن در عصر معاصر رهبر کبیر انقلاب حضرت آیتالله العظمی خامنهای است که در قبل از انقلاب و نیز بعد از آن جلسات تفسیر برگزار میکردند. متن کتاب حاضر تفسیر سوره ممتحنه آن حضرت در دوران مسئولیت ریاست جمهوریشان در جمع پاسداران و اعضای دفتر ریاست جمهوری است که در چهار جلسه از سیام مهرماه تا بیستویکم آبانماه سال 1361 برگزار شده و تمامی 13 آیهی این سوره مورد بحث قرار گرفته است .
پس از پیروزی انقلاب سلسله جلسات متعددی در خصوص تفسیر قرآن در مجامع مختلف برگزار شد، یکی از این جلسات، جلساتی بود که در جمع اعضای دفتر ریاست جمهوری توسط آیتالله العظمی خامنهای برگزار میشد. در آن جلسات رهبر بزرگ انتخاب سورهها را با دلایل خاص و با توجه به مقتضات زمان انتخاب تفسیر میکردند. سورههای این جلسات غالبا سورههای مدنی ومربوط به جز 27 و 28 قرآن کریم بودند. سورههای مدنی همه در مدینه و در ایام پس از تشکیل حکومت اسلامی توسط پیامبر، نازل شده بودند و مملو از احکام و مسائل مربوط به برپایی حکومت اسلامی و نکات مورد نیاز برای اداره یک جامعه اسلامی، وظایف مردم و مسئولئین یک حکومت اسلامی بودند. رهبر انقلاب نیز در آن برهه با توجه به نوپا بودن انقلاب اسلامی و تشابه مسائل روز انقلاب اسلامی و جامعه آن روز با جامعه نوپای اسلامی مدینه، این سورهها را برای تفسیر انتخاب می کردند.
گزیده کتاب تفسیر سوره ممتحنه
یک نکتهای را من اینجا به شما بگویم: گاهی مؤمنین بدون اینکه ایمانشان را از دست بدهند خیانت میکنند. ما خیال میکنیم خیانت به خدا و رسول و خیانت به انقلاب و خیانت به رهبر، آن وقتی است که انسان بداند که خیانت میکند؛ نیّت کند که خیانت میکنم، بعد اقدام کند؛ اینجور نیست، گاهی نمیدانی و خیانت میکنی. آن وقتی که آن حرفی را که نباید بزنید، پیش رفیقتان میزنید برای خوشایند او، این خیانت است؛ آن وقتی که حرفهای محلّ کارتان یا محلّهتان یا خانهتان یا شهرتان را جمع میکنید و دست کسی میدهید که او برای انقلاب نمیخواهد، برای تشکیلات این جمهوری نمیخواهد، بلکه برای فلان گروه، فلان سازمان و فلان تشکیلات میخواهد، شما هم تقریباً میدانید و نمیدانید، امّا میدانید که برای انقلاب نمیخواهد اینها را، این خیانت است؛ وقتی دوست آدم به آدم میگوید که در واحد شما، در فلان یگان، در فلان سفر، در فلان ده، در فلان محلّه یا در فلان محلّ کار چه خبر است، شما هم بااینکه میدانید که این از این اطّلاعات استفادهی در خدمت جمهوری اسلامی و در خدمت انقلاب اسلامی نمیکند، امّا درعینحال اطّلاعات را در اختیارش میگذارید برای خاطر دوستی و برای خاطر اینکه ناراحت نشود، این خیانت است؛ شما ایمانت را هم داری، امّا خیانت کردی.