مطابق قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران سیاستگذاریهای کلی نظام جمهوری اسلامی از وظایف و اختیارات رهبری است. کتاب سیاق حکمرانی فقیه، میکوشد برای بررسی سیاستگذاریهایی که حضرت آیتالله خامنهای در دوران رهبریشان داشتهاند، یک پیشدرآمد کلی و تا حدی روش شناسانه به دست بدهد.
«اگر ایشان (امام خمینی (ره)) زنده بودند، صدها بار به آقای خامنه ای احسنت می گفت. دلیل این تحسین این است که آقای خامنه ای به خوبی توانسته نظامی که آقای خمینی ایجاد کرد را حفظ کند.»
هنگامی که در آخرین هفته های سال 1388 خبرنگار «آبزرور» این جملات را از «ابوالحسن بنی صدر» می شنید، شاید تعجب چندانی نکرد. مدیریتِ رهبری در فتنه 88 آنقدر تحسین برانگیز بود که مخالفان هم نتوانستند از اعتراف به آن سر باز زنند هر چند این مخالف کسی باشد در حد بنی صدر.
اما در ایران کسی فراموش نمی کند که طرفداران رئیس جمهور فراری و مخلوع به حمایت از او چگونه یاران امام و مردم کوچه و بازار را به خاک و خون کشیدند؛ هر چند، سه دهه از آن زمان می گذرد. احتمالاً خود بنی صدر هم آن سخنرانی مؤثر آیت الله خامنه ای را فراموش نکرده باشد؛ در جلسه ای که به رأی عدم کفایت سیاسی اش در مجلس منتهی شد. پس با وجود این زمینه ها، «راز» این تحسین و اعتراف چیست؟
یکی از مسائلی که به فهم این راز کمک می کند، تحلیل و موشکافی راهبردهای کلان رهبری در طول مدت ربع قرن اخیر است. اما مسئله این جاست که آنانی که در درون ساختار امت و امامت قرار دارند به فهم این راز نیازمندتر هستند تا کسانی همچون بنی صدر که خارج از آنند.