کتاب مرجع OKRها تألیف بنلامورت است که با ترجمه اصغر فرمان و کریم ابوللو در انتشارات نسلنواندیش به چاپ رسیده است.
یکی از اصطلاحات جدید در فرهنگهای سازمانی OKR است. این اصطلاح به معنی اهداف و نتایج کلیدی است که در دنیای امروز و استراتژی مدیریتی محبوبی به حساب میآید و به وسیله آن میتوان اهداف یک سازمان را تعیین کرد.
هدف OKRها اتصال تیمها و کارکنان بخشهای مختلف با اهداف کلی شرکت و تبدیل آنها به نتایج قابل اندازهگیری است که معمولاً به صورت فصلی (3 ماهه) و سالانه تعریف میشود. این روش ابتدا در Intel ابداع شد. اما امروزه در شرکتهای بسیاری ازجمله گوگل، لینکدین، توییتر، اوراکل، زیگنا و ... به کار میرود. در واقع این شرکتها از KPI، به OKR سوئیچ کردهاند که عمومی هستند. بدین معنی که هر شخصی در شرکت باید قادر به دیدن این باشد که فرد دیگری در شرکت روی چه موضوعی کار میکند (و کارها در گذشته چگونه انجام شده است). تدوین OKR از بالاترین سطح سازمان شروع میشود و با OKR تک تک افراد سازمان خاتمه مییابد. OKR افراد به پروفایل وی (شماره تلفن، ایمیل و ..) متصل است. علاوه بر اینکه OKR های این فصل، OKR های فصول قبل یا سالهای قبل نیز در دسترس میباشد. 13 سال است که در گوگل از مکانیزم OKR استفاده میشود.
مزایای OKR:
نظم فکری در سازمان شکل میگیرد. اهداف اصلی مسطح میشوند. به تمامی افراد سازمان گفته میشود که چه چیزهایی مهم است. درنتیجه ارتباطات به طور صحیح و واضح برقرار میشود.
شاخصهایی برای اندازهگیری پیشرفت سازمان ایجاد میگردد که بر اساس آنها مشخص میشود که تا چه اندازه از اهداف اصلی سازمان فاصله داریم. تلاشهایی که در سازمان اتفاق میافتد، متمرکز میشوند. درواقع کل افراد سازمان را در کنار هم نگه میدارد.
در زندگی و حرکت به سوی اهدافمان، همواره نیاز به راهنمایی و پشتیبانی داریم. همانطور که شاید تا به حال در مسیرهای مختلف زندگیمان از راهنمایی و مشاوره مربیها و کوچها بهره بردهایم، در دنیای کسبوکار نیز این نیاز حس میشود. مربی OKR یکی از آن افراد است که با تجربه و دانش خود، به ما کمک میکند تا به بهترین شکل مدل OKR را در سازمانمان جاری کنیم و به سوی اهداف و چشماندازهایمان حرکت کنیم. یک مربی OKR علاوه بر تسلط بر فرآیند OKR، با فرهنگها و محیطهای مختلف سازمانها آشناست. این آشنایی به وی کمک میکند تا به عنوان یک فرد بیطرف، ما را در اجرای موفقیتآمیز مدل OKR راهنمایی کند. با کمک یک مربی OKR، ما میتوانیم بهترین راه برای جلو بردن سازمان خود را انتخاب کنیم و از تجارب وی بهرهمند شویم.
کتاب مرجع OKRها برای مربیان نوشته شده است، زبان این کتاب کاملاً واضح است، مثالها بسیار مرتبط هستند و تمرینها یادگیری فعالی ارائه میدهند تا مطمئن شوند شما برای عبور از موانع موجود در مسیر حرکت بهسمت تعالی و توانمندسازی تیمها، آماده هستید. اگر در حال کار با OKR هستید و سعی دارید به سایرین هم در این زمینه کمک کنید، مطمئن باشید که به این کتاب نیاز پیدا خواهید کرد. این کتاب درحقیقت اولین جعبهابزار برای مربیان OKRها است و دیدگاهی از پشتصحنه و نحوه عملکرد مربیگری OKRها و اینکه چگونه در این زمینه کار میکنند، ارائه میدهد. این کتاب حاوی اطلاعات دقیقی است برای افرادی که هدفشان تبدیل شدن به یک مربی OKR است.
برخی از مربیان OKR توصیه میکنند که بهطور کامل از نتایج کلیدی نقطة عطف اجتناب کنید. جان دوئر در صفحه هفت کتاب OKRهایش، مشاهدات ماریسا مایر را تأیید میکند: «به نتایج کلیدی نقطه عطف، نمیتوان یک نتیجه کلیدی گفت، مگر اینکه عددی داشته باشد». بااینحال، در همین کتاب، جان در ادامه به ارائه نمونههایی از نتایج کلیدی نقطه عطف مانند «توسعه یک نمونه آزمایشی» میپردازد.
ماریسا ممکن است از این نتیجه کلیدی راضی نباشد! شما بهعنوان یک مربی OKR، به مشتری خود کمک میکنید تا نحوه تبدیل نتایج کلیدی پیشنویس را که اغلب شبیه یک لیست انجام کار روزانه به نظر میرسند، به نتایج کلیدی اصلاحشدهای که منعکسکننده نتایج قابلاندازهگیری هستند فراگیرند.