کتاب دانشنامه فاطمی (س) - جلد سوم به بررسی حکمت و معارف فاطمی (س) می پردازد. یکی از موثرتریت شیوه های تربیت، ارائه الگوهای شایسته و تاکید بر پیروی از ایشان است.
اسوه بودن فاطمه(س) چنان است که حضرت مهدی موعود (عج) ـ که با ظهورش الگوی کامل کمال و تعالی در همه امور و شئون حیات آدمی را به منصه ظهور خواهد نشاند ـ میفرماید: «وَ فِی ابْنَهِ رَسُولِ اللَّهِ (ص) لِی أُسْوَهٌ حَسَنَهٌ» (همانا دختر رسول خدا(ص)برای من الگویی شایسته است) (طبرسی، الاحتجاج، ۲/ ۲۷۹).
درباره زندگی، فضایل و مصائب حضرت زهرا(س) کتابهای فراوانی نوشته شده، اما تاکنون اثر جامعی که همه ابعاد شخصیتی آن حضرت را دربرگیرد، تألیف نشده است. با توجه به لزوم اسوهپذیری از آن حضرت و تبیین جامع و علمی تاریخ زندگانی، شخصیت و منزلت الهی حضرت فاطمه(س)، و بهمنظور رفع ابهامات و پاسخگویی به شبهات کلامی و تاریخی و نیز روشنگری و تحلیل درباره تحریفات و انحرافات و نبود کتاب مرجعی که در بحران فکری و فرهنگی عصر حاضر، بهویژه در حوزه مطالعات زنان، به تبیین مبانی حقوق و حرمت زن در اسلام با ارائه الگوی عینی زن مسلمان بپردازد، تدوین دانشنامه فاطمی در دستور کار پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی قرار گرفت.
مجموعه شش جلدی دانشنامه فاطمی، تلاشی است علمی و پژوهشی در راستای معرفی سیره و سبک زندگی حضرت فاطمه(س) و نیز پاسخ به سوالات و شبهات مطروحه در این باره که در آن شاهد ۱۱۷ مدخل کلان هستیم.
این کتاب در واقع دائرهالمعارفی است با ساختار موضوعی مشتمل بر شش جلد که در آنها یکصد و هفده مدخل کلان در دو بخش عمده شامل 1: تبیین زندگانی، سیره و تعالیم حضرت فاطمه زهرا (س) به عنوان الگوی عینی زن مسلمان و نیز 2: تحلیل علمی و نظری مباحث مربوط به حرمت و حقوق زن، هویت و منزلت نهاد خانواده مورد توجه قرار گرفته است.
از ویژگیهای این مجموعه گرانسنگ و ارزشمند آن است که در آن به منابع اندیشه دینی و آرا جدید و نیازهای دوره معاصر نیز توجه ویژه ای شده و لذا برای محققین و پژوهشگران به خصوص بسیار کارآمد است. از دیگر شاخصههای مهم این اثر میتوان به تلاش هدفمند در جهت تبیین جامع و علمی تاریخ زندگانی و منزلت الهی صدیقه کبری (س) در راستای رفع ابهامات و پاسخگویی به شبهات کلامی تاریخی و نیز پاسخگو جامع و کامل به تحریفات اشاره کرد، ضمن آنکه در این مجموعه شاهد توصیف و تحلیل بینش، منش و کنش حضرت به مثابه نمونهی انسان کامل هستیم که در این بخش سعی شده مؤلفههای الگوی عینی زن مسلمان بر اساس کلام و سیره نورانی ام ابیها (س) مورد توجه و عنایت باشد.
همچنین ناگفته نماند که در این دانشنامه، با زبان و روش علمی و استناد به منابع معتبر شیعه و اهل سنت، به دفاع از حقایق و رخدادهای تاریخی- همان گونه که بوده- پرداخته شده و از اظهارنظرهای غیر مستند و دخالت دادن احساسات، پرهیز به عمل آمده است.
براساس اهداف فوق مباحث این دانشنامه در ساختار علمی موضوعی ، در ۱۱۷ مدخل و در دو بخش کلان ترتیب یافت :
1-بخش اصلی
بخش اصلی دانشنامه که در قالب ۶۸ مدخل اصلی به زندگی، منزلت، سیره ، آثار و معارف حضرت فاطمه(س) در قالب سه جلد می پردازد:
جلد اول: حوادث زندگی حضرت از ولادت تا شهادت و همه اشخاص مرتبط با ایشان.
جلد دوم: اسماء و اوصاف، فضایل و ویژگی های شخصیت حضرت از عصمت و علم و شفاعت و بررسی ابعاد مختلف سیره ایشان ، جایگاه حضرت نزد دیگران ؛ کتاب شناسی حضرت؛
جلد سوم: معارف فاطمی (س)، معرفی آثار برجای مانده از آن حضرت از احادیث و خطبه ها و اشعار به عنوان منابع معارف فاطمی (س)؛ طرح و تحلیل اندیشه و تعالیم فکری ایشان در مباحث حکمی و معارف دینی ؛
2- بخش ملحقات
بخش ملحقات دانشنامه در دو محور مباحث فقهی و حقوقی، و مباحث اجتماعی راجع به زن و خانواده سامان یافته و در قالب سه جلد و ۴۹ مقاله تألیف شده است.
جلد چهارم: زن و خانواده – مباحث حقوقی
جلد پنجم: زن و خانواده – مباحث حقوقی
جلد ششم: زن و خانواده – مباحث اجتماعی
از حضرت زهرا (س) نیز دعاهای بسیاری در کتابهای روایی به یادگار مانده است. این ادعیه- که گاه با درخواست نیازهای مادی و معنوی همراه بوده و گاه تنها تسبیح و تقدیس الهی و رازونیاز با خداوند را شامل میشود- معارف و آموزههای اخلاقی و والایی را دربردارند. بیشترین و گستردهترین دعاهای آن حضرت، مربوط به تعقیب نمازهای روزانه است.
البته دعای پس از نماز صبح، معروف به دعای «حریق»، از سوی نبیاکرم (ص) به آن حضرت آموزش داده شده است. از جمله منابعی که میتوان در آنها به ادعیه و اذکار حضرت زهرا (س) دست یافت، عبارتنداز: مصباحالمتجهد، طوسی؛کاملالزیارات، ابنقولویه قمی؛ اقبالالاعمال و مهجالدعوات، ابنطاووس.