کتاب درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد برای مشکلات بینفردی، نوشته متیو مککی، آو یگیل لیوف و میشل اسکین میباشد که توسط گروهی از مترجمان به فارسی ترجمه و در انتشارات نیوند به چاپ رسیده است.
کتاب درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد برای مشکلات بینفردی، نخستین کتابی است که در آن ایدههای درمان متمرکز بر طرحواره با شیوههای درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) با هم ترکیب میشوند. این دو رویکرد درمانی از شاخههای متفاوت رویکرد رفتاری- شناختی نشأت میگیرد که میتوان گفت با هم تعارض خواهند داشت.
کتاب درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد برای مشکلات بینفردی، طرحوارهها را صرفاً الگوهای تثبیت شدۀ افکار درنظر میگیرد. این ایده به هیچوجه مغایرتی با درمان تعهد و پذیرش ندارد. طرحوارهها به نوعی درونمایۀ کارکردی اشاره دارند، و نویسندگان این کتاب بر ده الگویی که از اهمیت ویژهای در مشکلات بینفردی برخوردار است تأکید دارند: رهاشدگی/بیثباتی؛ بیاعتمادی/بدرفتاری، محرومیت هیجانی؛ نقص/شرم؛ طرداجتماعی/بیگانگی، وابستگی، شکست؛ استحقاق/ بزرگمنشی؛ اطاعت/ ایثار؛ و معیارهای سختگیرانه/ عیبجویی افراطی. با تقطیع الگوهای تفکر به واحدها و مضامین بزرگتر، میتوان تشخیص الگوهای بزرگتر را برای درمانگر سادهتر کرد و کارکردهای احتمالی افکار دقیق و ظریفتر را بهتر درک کرد. همچنین میتواند به مراجع و درمانگر کمک کند تا با هم براصل موضوع تمرکز کنند نه برفرع آن.
پروتکلی که در این کتاب آمده است همواره توجه درمانگران را به عملکرد افکار و هیجانات و ایجاد الگوهای رفتاری اثرگذارتر جلب میکند و میتواند در کار با مشکلات بینفردی بسیار موثر و تأثیرگذار باشد. توصیفات مفصل و متنهای ارائه شده به خواننده کمک میکند در صورت لزوم از آنها ایده و راهنمایی بگیرد.
طرحوارهها مانند لنزهایی عمل میکنند که همه تجربههای افراد را دگرگون میکنند. آنها نگاه به مسائل را تحتالشعاع قرار میدهند و امور را طوری جلوهگر میکنند که انگار حقیقت محض هستند. طرحوارهها در حالت معمول خاموش و پنهان هستند و به محض قرار گرفتن افراد در شرایطی که مشابه شرایط زمان شکل گرفتنشان است، فعال میشوند. زمانی که طرحوارهای فعال میشود، افکار و احساسات اتوماتیک قدرتمندی رابرمیانگیزد که ممکن است باعث افسردگی، وحشت، خشم، انزوا، تعارضهای بینفردی، عملکرد شغلی نامناسب، پناه بردن به الکل و مواد و تصمیمگیری ضعیف شوند.