کتاب اقتصاد توسعه یک الگوی جدید تألیف اقتصاددان برجسته پاکستانی سیدنوابحیدر نقوی است که توسط حسن توانایانفرد ترجمه گردیده و در انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی منتشر شده است.
مباحث توسعه اقتصادی بعد از جنگ جهانی دوم آغاز شده و از آن زمان تاکنون تحولات و پیشرفتهای زیادی داشته است. با این وجود هنوز کشورهای در حال توسعه بهویژه کشورهای مسلمان از مشکلاتی همچون فقر، تورم، بیکاری و امثال آن رنج میبرند. یکی از علل اصلی این امر فقدان الگوی توسعه مناسب با فرهنگ و شرایط اجتماعی و سیاسی و جغرافیایی این کشورهاست.
کتاب اقتصاد توسعه یک الگوی جدید، گام بلندی را در راستای نقد الگوهای پیشین و ارائه الگوهای جدید برداشته است. ویژگی این الگوها که آن را از الگوهای پیشین ممتاز مینماید، محتوای اخلاقی آن است. بیتردید جمع اقتصاد و اخلاق از شاهکارهای مکتب اسلام است و میتواند بسیاری از مشکلات اقتصادی و غیذاقتصادی را حل نماید. ازاینرو سزاوار است به وسیله اقتصاددانان مسلمان بتدیج در ادبیات اقتصادی وارد شوند.
پروفسور نقوی برخلاف بسیاری از اقتصاددانان جهان سوم که نظریههای غرب را وحی منزل میدانند و فکرشان محبوس نظریات اقتصادی غربی میگردد و در مقابل الگوها و مدلهای پیچیده ریاضی ولی بیفایده آنها خود را میبازند و به همین دلیل خلاقیت و نوآوری خویش را از دست میدهند، با احاطهای همهجانبه که به علم اقتصاد غربی دارد و با شناختی که از اقتصاد کشورهای جهان سوم از جمله پاکستان داشته است، به نقد نظریات اقتصاد توسعه غربی پرداخته و ضمن مروری جامع بر کاستیهای نظریات مذکور پیشنهادهای سازندهای در جهت تنظیم یک الگوی جدید برای اقتصاد توسعه ارائه داده است. در کتاب اقتصاد توسعه یک الگوی جدید، پروفسور نقوی با بینشی خلاق دلایل علمی لزوم ترکیب اخلاق با اقتصاد توسعه را بیان داشته است.
آن بخش از متون اقتصاد توسعه که ادعا میشود جنبه اثباتی دارد و آزاد از جنبههای ارزشی است، بدون شک راه به ترکستان دارد، چرا که حتی مطالب به اصطلاح «محسوس» که برای تقویت جنبه فلسفی نظریه «پارتو» بیان میشود، همانکه فرض میکند منعکسکننده اصل اجماع است، قضاوتی اخلاقی است. بنابراین نیازی نیست که به نام قضاوت صحیح علمی، اقتصاد توسعه را از هنجارهای اخلاقی و ارزشها تهی سازیم.