کتاب جهان با کنترل از راه دور، اثر ابراهیم متقی؛ سعی دارد سازوکارهای استعمار فرانو در نظام جهانی در چهار فصل سامان یابد.
در فصل اول مبانی و نشانههای استعمار کلاسیک در نظام جهانی تبیین شده و در فصل دوم به بررسی نقش آمریکا و به عبارتی نقشیابی آن در استعمار نو پرداخته شده است.
نشانههای کنش ادراکی، فرهنگی و ایستاری استعمار فرانو در نظام جهانی و محیط منطقهای عنوان فصل سوم است و در نهایت در فصل آخر، سازوکارهای کنترل غیرمستقیم محیط و کنش نامتقارن استعمار فرانو بررسی شده است.
استعمار فرانو، نماد تحول در در دنیای سرمایه داری، تمامی کشورها به مرکزیت امپراتوری توجه دارند. مرکزیت امپراتوری در عصر استعمار فرانو تلاش دارد از سازوکارهای فرهنگی، اجتماعی، رسانهای و ارتباطی استفاده کند؛ در حالی که اگر منافع آنان به خطر بیفتد، هیچ حد و مرزی برای بیرحمی، خیانت یا وحشیگری وجود نخواهد داشت؛ چون خودشان منابع اصلی شرّی هستند که به بار آمده است.
ماهیت کمکهای انساندوستانه در فضای عدم تقارن
عدم تقارن به شرایطی اطلاق میشود که معادله و ماهیت قدرت بازیگران در فضای محیطی دگرگون میشود. استعمار فرانو سازوکارهای کمک انساندوستانه را به عنوان بخشی از سیاست امنیتی و راهبردی در دستور کار قرار داده است.
پیگیری چنین سازوکارهایی ابزاری برای حداکثرسازی اعتماد بازیگران حاشیهای محسوب میشود. بعد از حادثه ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ و در چارچوب تئوری مبارزه با تروریسم، مشارکت آمریکا در ارتباط با موضوعات اقتصادی و اجتماعی آفریقا و خاورمیانه از تنوع بیشتری برخوردار شد.
تئوری خاورمیانه بزرگ میتوان انعکاس چنین رویکردی دانست. در چنین فرایندی سهم بیشتر کمکهای ایالات متحده، به کشورهایی تعلق گرفت که در مبارزه با تروریسم از اهمیت ویژهای برخوردار بودند.. .