کتاب درآمدی بر اقتصاد تعاونی از منظر اسلام نوشته احمدعلی یوسفی میباشد و انتشارات سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی این کتاب را به چاپ رسانده است.
کتاب حاضر درصدد است به بررسی پرسشهایی اساسی درباره اقتصاد تعاونی از منظر اسلام بپردازد؛ پرسشهایی از واکاوی مفهومی تعاون پیشینه شکل گیری اندیشه اقتصاد ،تعاونی سیر تحول ماهیت ابعاد و اصول حاکم بر آن مطالعاتی تطبیقی مانند جایگاه اقتصاد تعاونی نسبت به نظامهای سرمایه داری و سوسیالیستی و مقایسه و مزیت سنجیهای آن با اقتصاد بخش دولتی و خصوصی، از دیگر ویژگیهای این اثر است.
در نگاه محقق آموزه های اقتصاد تعاونی با بازنگری و بازسازی میتواند در چارچوب مبانی نظام اقتصادی اسلام به کرسی تأیید نشیند و با تکیه بر این تکیه گاه نظری میتوان به بسط آن اندیشید و با طراحی الگوهای مبتنی بر مبانی اسلامی کارآمدی بیشتر آن را به نظاره نشست.
فعالیت اقتصادی و اجتماعی به شکل تعاونی پدیدۀ مستحدثه محسوب میشود؛ بنابراین شناسایی ابعاد و ویژگیهای آن و بیان نقاط تمایز و اشتراکش با سایر انواع فعالیتهای اقتصادی در این تحقیق از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این امر با تبیین مفهوم اقتصاد تعاونی و نیز با بررسی سیر تحولات تاریخی آن در دو گفتار آتی روشن میشود.
معنای لغوی تعاون
ریشه تعاون از عون به معنای یاری کردن است. در لغت نامه دهخدا به معنای هم پشت شدن یکدیگر را یاری کردن با هم مددکاری یکدیگر را کردن آمده است. در زبان انگلیسی واژه تعاون را معادل Cooperation گرفته اند.
این واژه را اولین بار رابرت اُون (R.Owen) در مقابل واژه رقابت (Competition به کار برد به گروهی که به شکل تعاون فعالیت میکنند کو اُپریتیو (Cooperative) اطلاق میشود مفهوم واژه تعاون ـ که در تقابل با رقابت میباشد - همکاری برای رسیدن به هدفی است که مورد نظر افراد دیگر نیز هست. اما مقصودشان از رقابت تلاش فرد یا مؤسسه برای محروم کردن دیگران برای رسیدن به هدفی است که مورد نظر هر دوی آنان می باشد.