کتاب فلسفه حقوق نوشته مارک تبیت و ترجمه حسن رضایی خاوری میباشد که انتشارات دانشگاه علوم اسلامی رضوی آن را به چاپ رسانده است این کتاب با بیانی روشن و ساختاری استوار نشان می دهد که چگونه موضوعات فلسفی درباره ماهیت حقوق و برخی از مفاهیم پایه ای آن مطرح می شود و برای دانشجویانی که به مطالعه دانش حقوق می پردازند بسیار مناسب است.
کتاب مقدمه ای بر فلسفه حقوق راهنمای بسیار خوبی برای همه دانشجویان فلسفه و حقوق است که برای نخستین بار می خواهند دوره ای در فلسفه یا دانش حقوق بگذرانند. کتاب فلسفه حقوق هیچ گونه شناخت پیشینی از فلسفه یا حقوق را بایسته نمی داند و زیربنای استواری را در مسائل اصولی به دست می دهد که از دیرباز مورد بحث فیلسوفان و نظریه پردازان علم حقوق می باشد.
بخش نخست دربردارنده نکات مهمی درباره تاریخ و وضع کنونی نظریه حقوقی است که نظریه حقوق طبیعی تا نظریه پوزیتیویسم و پیدایش رئالیسم حقوقی را دربردارد. بخش دوم درباره توان مندی و گستره قانون است که حوزه های اصلی اعتبار قانونی، الزام سیاسی و نافرمانی مدنی را با مباحث ماهیت حقوق اخلاقی و قانونی و موضوعات جنجالی زندگی خصوصی و اجرای اصول اخلاقی از سوی دولت ارتباط می دهد.
بخش سوم به بررسی مشکلات فلسفی ای می پردازد که در تفسیر جرم کیفری، مسئولیت و مجازات وجود دارد. این فصل درباره موضوعاتی هم چون برخورد با دیوانگان و بیماران روانی است و مسائل کاوش گرانه و مناسبی را درباره چارچوبی مطرح می کند که مجرمان مسئول رفتارهای خود هستند.
معنای قانون: تفاسیر سّنتی
همه میدانیم که قانونشکنی به چه معناست. شاید آگاهی به بایدها و فشارهایی که عمل به قانون در پیدارد و نیز پیامدهای اجرا نکردن آن، اساسی ترین واقعیتی باشد که بر رفتار اجتماعی ما حاکم است. فراگیری قانون، زندگی ما را بیش از آن چه میدانیم، کنترل میکند.
با وجود این، در بیشتر اوقات از آن چه قانون بدان امر و نهی میکند، دانشی نسبتا دقیق داریم. شاید در بخشهای خاکستری قانون که بر شما روشن نیست، به دنبال نظرخواهی درباره حقوق و تعهدات (وظایف) خود باشیم. در چنین موقعیت هایی، چیزی هست که از مشاور حقوقی نمیپرسید و آن «ماهیت دقیق قانون»، یا این است که « چرا باید از قانون پیروی کنید؟» چنین پرسش هایی کاملا ً بی پایه، اما از اساسیترین پرسشها درباره قانون است.