انتقاد چیست؟ انتقادپذیری به چه معناست؟
اغلب ما خاطرۀ خوشی از انتقاد نداریم. اگر انتقادات دیگران از خود را سبکسنگین کنیم و حتی آنها را بپذیریم، باز در نهانخانۀ دل، احساس ناخوشایندی داریم و حس میکنیم براثر این انتقادات، غرورمان جریحهدار شده و تیغی در قلبمان خلیده است. در فرهنگ ما انتقاد مشخصاً به معنای خردهگیری و عیبیابی است؛ درصورتیکه انتقاد صحیح باید عامل حرکت و اصلاح خود و دیگران باشد. خانواده اولین کانونی است که فهم انتقاد در آن شکل میگیرد و همسران باید راهورسم انتقاد از یکدیگر را بدانند؛ زیرا واقفنبودن به این مهارت، نهتنها باعث پیشرفت افراد نمیشود، بلکه اغلب، به کاهش عزتنفس و تحقیر و بهمرور زمان، به فرافکنی منجر میشود.
چیستی انتقاد، کارکرد انتقاد، چگونگی روبهروشدن با انتقاد، موانع انتقاد، خودانتقادی و اصول انتقاد از خود، ازجمله موضوعاتی است که کتاب پیشکشی برای تو، بهتفصیل دربارۀ آنها صحبت میکند و ضمن آن کوشیده است مهارتهای انتقاد از دیگران را نیز به مخاطب خود عرضه کند.
در بخشی از کتاب میخوانیم
اگر کسی از ما انتقاد کند، وضع تدافعی میگریم و میکوشیم حمله او را خنثی کنیم و انتقادش را بهنوعی نابجا، بیاهمیت، ویرانگر، نادرست و... معرفی کنیم
_شما بد فکر میکنی....
_فکر نمیکنم حرف شما درست باشد...
_شما خودت را درست کن، کارمشکلی ندارد...
و.....
انتقاداتی که در مطبوعات از افراد یا سازمانها میشود و پاسخ افراد یا روابط عمومیهای وابسته به سازمانهای انتقاد شده، گواه این ادعاست.
معمولا در جوابیهها کوشش میشود با انگیزهخوانی منتقد یا بیان جنبههای مثبت فرد یا سازمان انتقاد شده، و اثبات نادرستی و بیاهمیتی انتقاد، آبرو و حیثیت افراد یا سازمانهای انتقاد شده حفظ شود.
_معمولا افراد از انتقاد گریزان هستند چون خود را عقلکل و بینیاز از انتقاد میدانند.
_خانوادههایی که از انتقاد اعضای خود و جامعه گریزان نیستند، معمولا در حالپیشرفت هستند.