کتاب «فرسودگی هیجانی معلمان» نوشتهٔ مهناز مستری است و انتشارات برگ و باد آن را منتشر کرده است.
فرسودگی هیجانی که نوعی حالت تحلیل و خستگی است، جزء اولیه فرسودگی شغلی است. فرسودگی هیجانی مشتمل بر احساسات متنوع و وسیعی نظیر احساس تهیشدن هیجانی نسبت به کار و شغل، احساس خستگی در زمانهای شروع کار، احساس ناکامی و سرخوردگی از کار و احساس فشار زیاد کاری از لحاظ هیجانی در مواقع انجام کار می باشد. فرسودگی هیجانی احساس بیش از حد هیجانی شدن توسط افراد درگیر با کار است و زمانی اتفاق میافتد که فرد
شاغل از نظر فیزیکی احساس خستگی میکند و یا از نظر روانشناسی و احساسی تخلیه شده است. فرسودگی هیجانی ناشی از فشارهای عصبی و روانی است که باعث میشود فرد احساس درماندگی، خلق پایین، بیاشتهایی، گوشهگیری و کنارهگیری از اجتماع کند و نتواند هیجانات مثبت و منفی را بروز دهد. عملکردش کاهش و توان استفاده از تمام توان و انرژی خود در را ندارد. چنین فردی ممکن است در جستجوی مشاغل و نقشهای اداری و اجرایی باشد. معمولاً افراد درگیر با فرسودگی هیجانی هیچگونه پیشرفت و ترقی در زندگی حرفهای و شخصی خویش ندارند. منابع فرسودگی شغلی متعدد هستند و این منابع هم داخلی و هم خارجی میباشند. استرس شغلی موجب برهم خوردن تعادل روانی و بدنبال آن موجب فرسودگی شغلی و هیجانی خواهد شد. هر چند امروزه کار و شغل به عنوان حقیقتی مطلوب و وسیله ای برای ارضای نیازهای اساسی انسان و نیل به خودشکوفایی و پرورش استعدادها و توانایی های افراد مدنظر است، اما عوامل استرسزای شغلی نیز به گونههای مختلف سلامت شغلی و روانی افراد شاغل را مورد تهدید قرار میدهند.
شغل معلمی در مدارس به علت مسئولیتهای شغلی، یکی از مشاغلی است که با استرسهای زیادی مواجه هستند و شناسایی این عوامل میتواند از فرسودگی شغلی و هیجانی آنها جلوگیری کند. ورود معلمان به محیطهای اجتماعی و ایجاد فرصتهای شغلی و گزینش آنها برای شغلهای موجود در جامعه سبب تنوع نقش های آنان در اجتماع و خانواده و تعدد روابط اجتماعی و تعلقات گروهی شده است. این پدیده موجب تغییر دیدگاه ها و نگرش آنان شده و مسائل جدیدی را بوجود آورده است. فرسودگی هیجانی که نوعی حالت تحلیل و خستگی است، جزء اولیه فرسودگی شغلی است. یکی از مفاهیم مهم در موضوعات شغلی در رویکرد روانشناسی مثبت، مفهوم بهزیستی است.
چه افرادی در معرض فرسودگی شغلی قرار دارند؟