معرفت شناسی؛ کتاب معلم معارف کاربردی (۱) اثر حجت الاسلام والمسلمین حاج شیخ محمد حسن وکیلی در موسسه خدمات مشاورهای و پژوهشهای اجتماعی آستان قدس رضوی به چاپ رسیده است.
مجموعه کتابهای معارف کاربردی، بر اساس نظام فکریتوحیدی اسلام و امتداد تربیتی و آموزشیِ آن شکل گرفته است. این مجموعه تلاش میکند تا فراگیران، تصویری صادق، جامع و دقیق از واقعیتها به دست آورند و بتوانند با تقویت توان عقلانی و استدلالی، زمینهٔ تمایلات و کُنشهای خود را تنظیم کنند. هدف دیگر این مباحث، ایمنسازی جوانان و نوجوانان مسلمان در برابر هجوم شبهات معاصر است. هرچند شبهات معاصر، ریشه در شبهات پیشین دارد؛ اما طرز پاسخگویی به آن، شیوهٔ بیان جدیدی را میطلبد و صرفاً مطالعهٔ کتابهای اعتقادی حوزه و حتی کتب فلسفی چون بدایة الحکمه و نهایة الحکمه توان پاسخگویی به این شبهات را فراهم نمیکند؛ پس به اقتضای ضرورت، کتابهای جدیدی تدوین و تولید شده است.
در نگارش کتاب آموزشی دورهٔ معارف کاربردی، تلاش شده است که شروط کتاب آموزشی رعایت شود؛ مطالب بهصورت درسبهدرس با ترتیب منطقی و زبان سادهٔ آموزشی تدوین گردیده و برای فهم یک مطلب، به مطالب بعدی کتاب یا توضیحات کتاب دیگری نیاز نیست. سطح جلدهای کتاب نیز متفاوت تنظیم شده است. جلدهای اول آسانتر و بهترتیب جلدهای بعدی سختتر خواهد شد.
عــدهای معتقدند که انسان هیچگاه نمیتواند معرفت یقینی کسب کند. این نگاه، همان نگاه شکاکیت و یا گرایشهای سوفسطایی است که عملاً میگوید: «شناخت ممکن نیست». این تفکر، اعتقاد قلبی بسیاری از دانشآموزان است. هرچند این سخنرا صریحاً به زبان نمیآورند، اما به دلیل وجود افکار ضدونقیض در جامعه و ناتوانی از حل مسائل به این شبهه دچار هستند. به همین جهــت وقتــی وارد بحث میشــوند و مطالبی را میشنوند، میگویند که این ها نظر شماست و قابل احترام است و اگر به آنها گفته شود که این دیدگاه حق است، خواهند گفت: «حق قابل اثبات نیست!». این بدان معناست که جوان و نوجوان ما ناخودآ گاه مبانی سوفسطایی را پذیرفته و امکان شناخت را انکار کرده است. بسیاری از گرایشهای پلورالیسمی که طبق آن «تمام افکار محترمند و بایدبه تفکرات و گرایشهای همگان احترام گذاشت»، ریشه در همین مباحث معرفتشناسی دارد.