کتاب مفاهیم تحلیل رفتار متقابل، نوشته ی منصور بهرامی توسط انتشارات نسل نواندیش منتشر شده است. از نکات مهم این کتاب، ارایه نظریهها و روشهای جدید در تحلیل رفتار متقابل است که در سالهای اخیر توسط متخصصان این رشته در دنیا مطرح شده است.
تحلیل رفتار متقابل یک تئوری روانشناسی است که توسط دکتر اریک برن در سال 1950 میلادی ارایه شد و به لحاظ کاربرد آن در حل مشکلات احساسی و رفتاری، مورد قبول جامعه روانشناسی قرار گرفته و بهطور تدریجی در زمینههای مشاوره، روانکاوی، گروهدرمانی، مدیریت، جامعهشناسی، توسعه سازمانی و آموزش، نظریههای جدیدی ارایه و گسترش پیدا کرده است.
مطالعه این کتاب برای موفقیت در آزمونهای مقدماتی، پیشرفته و تخصصی انجمن بینالمللی تحلیل رفتار متقابل مناسب است که دورهها و کارگاههای آموزشی و انجام آزمونهای آن در بخش آموزش انجمن تحلیل رفتار متقابل برگزار میشود.
بدون تردید، روانشناسی یکی از علمهای قرن جدید محسوب میشود؛ هرچه این علم کاربردیتر باشد، جایگاه مناسبتری را در میان علوم دیگر و افرادیکه به اصلاح ارتباطات خود نیاز دارند، کسب خواهد کرد. تحلیل رفتار متقابل از تئوریهای مهم روانشناسی بهشمار میآید و علت فراگیری و گستردگی آن نیز علمی و کاربردی بودن این تئوری است.
در تحلیل رفتار، نقش محیط و ارتباط اجتماعی از اهمیت فراوانی برخوردار است؛ ولی در نهایت افراد خود مسئول زندگی و رفتار خود هستند، و باید این مسئولیت را پذیرا باشند و به نقش خود در زندگی بیشتر از هر عامل دیگری توجه کنند.
با دستیابی به نظریه تحلیل رفتار متقابل میتوان به شناخت مشکلاتی که در افراد موجب عدم تعادل در ساختار شخصیت، ارتباط با دیگران و تکرار بازیهای روانی و نمایشنامه زندگی میشود، پی برد و راهکارهای تغییر و درمان آنها را کشف و ارایه کرد.
کتاب مفاهیم تحلیل رفتار متقابل در چهار فصل با عناوین زیر به بررسی این موضوع می پردازد:
فصل اول: تحلیل ساختار شخصیت؛ حالت های شخصیتی
فصل دوم: تحلیل روابط متقابل؛ روابط متقابل
فصل سوم: تحلیل بازی های روانی؛ بازی ها
فصل چهارم: تحلیل نمایش نامه زندگی؛ شکل گیری نمایش نامه زندگی
در انتهای کتاب فهرستی از واژههای تخصصی روانشناسی و تحلیل رفتار متقابل ذکر شده است تا به خوانندگان برای درک بهتر مفاهیم کمک کند، زیرا بهجز دسترسی به معادل انگلیسی هر واژه، تعریف مختصری از آن نیز وجود دارد.
سخن نویسنده
پیش گفتار
فصل اول: تحلیل ساختار شخصیت
حالت های شخصیتی
فصل دوم: تحلیل روابط متقابل
روابط متقابل
فصل سوم: تحلیل بازی های روانی
بازی ها
فصل چهارم: تحلیل نمایش نامه زندگی
شکل گیری نمایش نامه زندگی
واژه نامه
منابع
روابط متقابل را از دیدگاههای مختلفی میتوان دستهبندی کرد که در این قسمت به برخی از مهمترین آنها اشاره میشود:
ارتباط متقابل سالم: ارتباط متقابل سالم رابطهای است که در آن پیام و پاسخ بهصورت ارتباط متقابل موازی، مستقیم، پویا و مثبت مبادله شود و خارج از هرگونه ارتباط متقابل پنهان، غیرمستقیم، ایستا و منفی باشد.
ارتباط متقابل مثبت: اگر شخصی در رابطه با دیگری، قصد رشد و ارتقای او را داشته باشد یا بهمنظور حمایت و یا ایجاد صمیمیت با او ارتباط برقرار کند، ارتباط متقابل مثبت برقرار میشود.
ارتباط متقابل منفی: هنگامیکه فردی در رابطه خود با دیگری نیت مغرضانه داشته باشد یا موجب آسیب و آزار او شود و یا ارتباط پنهان برقرار کند، وارد ارتباط متقابل منفی شده است.
ارتباط متقابل فرد با فرد: هر نوع ارتباط متقابل بین دو نفر، صرفنظر از شکل و ماهیت آن، شامل ارتباط متقابل فرد با فرد میشود.
ارتباط متقابل فرد با جمع: هرگاه یک فرد در ارتباط متقابل با گروهی منسجم قرار گیرد، رابطه فرد با جمع صورت میپذیرد، مانند هنگامیکه یک معلم در برابر شاگردان قرار میگیرد.
ارتباط متقابل جمع با فرد: برخلاف ارتباط قبلی هنگامیکه جمعی در رابطه متقابل با یک فرد به تعامل بپردازد، ارتباط متقابل جمع با فرد صورت میگیرد، مانند تجمع اعتراضآمیز در برابر مدیر یک سازمان.
ارتباط متقابل جمع با جمع: هنگامیکه بهجای دو فرد، دو گروه در ارتباط متقابل با هم قرار میگیرند، شکل متفاوتی از ارتباط حالتهای شخصیتی اتفاق میافتد که حتی اگر یک فرد بهعنوان نماینده درگیر رابطه باشد، از طریق حالتهای شخصیتی گروه با آنها ارتباط برقرار میکند نه از حالت شخصیتی فردی خود؛ مانند تیمهای ورزشی و هواداران آنها.
نسخه اکترونیک کتاب مفاهیم تحلیل رفتار متقابل را می توانید از طریق نرم افزار فراکتاب دانلود کرده و پس از دانلود، آن را در کتابخوان فراکتاب مورد مطالعه قرار دهید.
مشخصات کتاب مفاهیم تحلیل رفتار متقابل در جدول زیر آورده شده است:
مشخصات | |
ناشر: | نسل نواندیش |
نویسنده: | منصور بهرامی |
تعداد صفحه: | 207 |
موضوع: | روان شناسی |
قالب: | الکترونیک |