کتاب اصول و فلسفه تعلیم و تربیت، به علی شریعتمداری به رشته تحریر درآمده و توسط انتشارت امیرکبیر منتشر و در دسترس علاقه مندن به کتاب های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی قرار گرته ست. کتاب اصول و فلسفه تعلیم و تربیت، به تحلیل و روشن سازی ارتباط میان فلسفه تعلیم و تربیت پرداخته و همچنین به برخی از مکاتب فلسفی مختصر اشاره نموده است.
کتاب حاضر حاوی «اصول و فلسفه ی تعلیم و تربیت» می باشد که اساسا هدف و منظور، مفاهیم نظریات و روشی می باشد که به شکل پیشامد عرضه می شود که با بهره گیری از « تعالیم دینی، زندگی پیشوایان معصوم و از تحقیقات روان شناسان و نظریات مربیان معروف استخراج می شود» که می توان به «مفاهیم و نظریات تربیتی» دست یافت.
کتاب اصول و فلسفه تعلیم و تربیت، به تحلیل و روشن سازی ارتباط میان «فلسفه ی تعلیم و تربیت» پرداخته و همچنین برخی از مکاتب فلسفی را مختصرا به آن ها اشاره نموده و سپس به یادآوری نظرها و ایده های «تربیتی» آن ها می پردازد.
کتاب پیش رو از 13 فصل تشکیل شده که به بررسی و تحلیل عناوین و موضوعاتی نظیر؛
«اصول تعلیم و تربیت از نظر نگارنده، اصول با توجه به تحقیقات روان شناسی، دوره ی دبستان، دوره ی بلوغ، اصول تعلیم و تربیت با توجه به تحقیقات جامعه شناسی و فرهنگی، اصول تعلیم و تربیت با توجه به وضع مؤسسات اجتماعی و تحولات فرهنگی، اصول تعلیم و تربیت با توجه به فلسفه ی جامعه، اصول تعلیم و تربیت با توجه به نظریات مربیان بزرگ، اصول از نظر دیوئی، تعلیم و تربیت قدیم در مقابل تعلیم و تربیت مترقی، نظریه ی اساسی درباره ی تجربه، میزان های تجربه، مفهوم فلسفخ، فلسفه چیست؟، تعلیم و تربیت، نظر دیوئی درباره ی پاره ای از تعاریف تعلیم و تربیت تعلیم و تربیت به معنای آمادگی، تعلیم و تربیت به عنوان آشکار کردن استعدادها» و غیره می پردازد.
کلمه فلسفه در لغت یونانی از دو کلمه ی ailihP و aihpos تشکیل شده است. «فیلیا» به معنی دوست داشتن و «سوفیا» در معنی خرد و دانش به کار رفته است. خرد با طرز فکر و روش کار فرد سروکار دارد، در صورتی که دانش مربوط به معرفت ها و یا اطلاعاتی است که فرد در سایه ی تفکر یا از طرق دیگر کسب می کند.
آنچه از لحاظ تربیتی مهم تلقی می شود عشق به خرد یا خرد دوستی است. خرد را به معنی فهم، بینش، ژرف اندیشی و وسعت فکر به کار برده اند. منظور از خرد دوستی یا عشق به خرد کوشش برای به وجود آوردن یک طرز فکر منطقی و نظر وسیع و عمیق در برخورد به امور گوناگون است.
تمایز خرد از دانش و توجه به ارتباط جنبه ی عقلانی و عاطفی در خرد دوستی یا دانش دوستی و ضرورت تسلط عقل بر عواطف در زندگی همه بیان کننده نکته های مهم تربیتی هستند.
درباره ی ماهیت فلسفه نظریات مختلف ابراز شده است. برای خودداری از اطاله ی کلام از ذکر تعاریفی که هر یک جنبه ای از فلسفه را روشن می سازد صرف نظر می کنیم و به منظور مشخص ساختن ماهیت فلسفه به تحلیل کار فیلسوفان می پردازیم. فلسفه از نظر ما کاری است که فیلسوف انجام می دهد. هم اکنون باید دید فیلسوف چه می کند یا چه خصوصیاتی را در رفتار خود منعکس می سازد.
علی شریعتمداری، استاد و مولف و مدرس متون روانشناسی سال ۱۳۰۲ در شیراز به دنیا آمد. وی در سن ۹۳ سالگی و به علت کهولت سن، در تاریخ ۲۰ دی ۱۳۹۵، در شهر شیراز دیده از جهان فروبست.
او خدمات آموزشی خود را از آموزش و پرورش آغاز کرد و طی سال های ۱۳۲۱ تا ۱۳۲۸ به عنوان آموزگار و از سال ۱۳۳۰ لغایت ۱۳۳۵ به عنوان دبیر به تدریس پرداخت. وی از سال ۱۳۳۹ به عنوان دانشیار علوم تربیتی دانشگاه شیراز و از سال ۱۳۴۳ به عنوان استاد علوم تربیتی دانشگاه اصفهان به تدریس مشغول شد و طی سال های ۱۳۴۴ تا ۱۳۴۶ به عنوان استاد مدعو در دانشگاه های ایندیا و تنسی نیز به تدریس مشغول بود. دکتر شریعتمداری از سال ۱۳۵۸ تاکنون استاد تعلیم و تربیت در دانشگاه تربیت معلم تهران است.
دکتر شریعتمداری مولف ۲۴ جلد کتاب، مترجم ۶ عنوان کتاب، مولف ۷۰ عنوان مقاله علمی، اجتماعی، فرهنگی، مذهبی و مترجم ۱۸ مقاله و مجله علمی بوده است. از جمله آثار استاد می توان به کتاب های آموزش در حوزه و دانشگاه، روشنفکر کیست، تعلیم و تربیت اسلامی، جایگاه علوم انسانی در تولید علم، چگونگی ارتقاء سطح علمی کشور، نقد و خلاقیت در تفکر، نقد آرا برخی از دانشمندان معاصر، تعالیمات حضرت علی (ع) و نظر شهید مطهری، و سیاست و خردمندی اشاره کرد.
نسخه چاپی کتاب اصول و فلسفه تعلیم و تربیت را می توانید از طریق سایت و یا نرم افزار فراکتاب خریداری کنید و پس از دریافت کتاب از محتوای ارزشمند آن بهره وافی و کافی ببرید.
مشخصات کتاب اصول و فلسفه تعلیم و تربیت در جدول زیر آورده شده است:
مشخصات | |
ناشر: | امیر کبیر |
نویسنده: | علی شریعتمداری |
تعداد صفحه: | 271 |
موضوع: | جامعه شناسی |
قالب: | چاپی |