یکی از جذابیتهای این مقاله، نمایشنامه های معروف ایران و جهان در ژانرهای مختلف است. نمایشنامه به ژانری ادبی گفته میشود که داستان حول محور مکالمات و ارتباطات دو و یا بیشتر اتفاق میافتد. برخی از علاقهمندان حوزههای ادبی، تمایل زیادی به نمایشنامه خوانی دارند. بسیاری از افراد، نمایشنامه را شکلی مکتوب از هنر سینما دانسته و همراه شدن با داستان نمایشنامه را فرصت طلایی بهرهمند شدن از هسته داستان میدانند.
نمایشنامه بدلیل مکتوب بودن، ارزش اتفاقات و حوادث خلال داستان را بهتر منتقل میکند. به هنگام مطالعه، خواننده نکات ظریف داستان را بهتر درک کرده و ارتباط بیشتری با داستان میتواند برقرار کند.
نمایشنامههای بین المللی
در فرانسه هماکنون نیز جلسات دورهمی نمایشنامه خوانی تشکیل میشود، تا علاقه مندان با شرکت در جلسات، یک نمایشنامه را بصورت کاملا پویا اجرا کنند. شرکت در این جلسات برای عموم آزاد است و هر فرد شرکت کننده، عهده دار نقش خاصی در نمایشنامه میشود. در ادامه تعدادی از کتابهایی که با سبک نمایشنامه نگاشته شدند را به شما معرفی میکنیم.
نمایشنامه های معروف رومئو و ژولیت
رومئو و ژولیت
رومئو و ژولیت را میتوان یکی از نمایشنامه های معروف عاشقانه تاریخ بشریت و بهترین نمایشنامه ایران و جهان دانست. این کتاب داستان تراژید یک عشق ممنوعه است. بین رومئو و ژولیت است. این دو فرد از دو خاندان رقیب یکدیگر هستند که با هم آشنا شده و عاشق یکدیگر می شوند.
جدا از داستان عاشقانه این دو فرد، این نمایشنامه، اتفاقات و رقابتهای دو خاندان را به تصویر میکشد. از مزیتهای این نمایشنامه، داستان پر تلاطم آن است. در این نمایشنامه، آنقدر شما با اتفاقات جدید مواجه می شوید که از روند داستان به هیچ عنوان خسته نخواهید شد.
کتاب شاعرانگی | یوجین اونیل
شاعرانگی
عموما داستانهای عاشقانه، در بردارنده اتفاقاتی خام و نپخته هستند. اما نمایشنامه شاعرانگی، برخلاف تمام داستانهای عاشقانه که درگیر عواطف و احساسات جوانی است، زندگی را روایت میکند که پر از تصمیمات عاقلانه است. در این کتاب، داستان یک سرهنگ نظامی آمریکا را در قرن 20ام میخوانیم.
کان ملودی سرهنگی اخراج شده از ارتش است که هم اکنون در بوستون ساکن شده است. این فرد نظامی با اخلاقیات خاص خود، به همراه همسر (نورا) و دختر خود (سارا)، گذران زندگی میکند. نمایشنامه شاعرانگی، یک هنجار اجتماعی را نیز به چالش می کشد و آن هم ظاهر و باطن زندگی افراد است.
شاعرانگی علاوه بر ترسیم عشق کان ملودی و نورا (همسرش)، داستان رابطه عاشقانه سارا با فردی در بوستون را نیز به تصویر میکشد. به واقع میتوان گفت که این نمایشنامه، تقابل و یا تفاهم دو عشق خام و پخته را بصورت داستانگونه مورد بررسی قرار میدهد.
نمایشنامه هملت
این نمایشنامه که در سال ۱۶۰۲ نوشته شده است بلندترین نمایشنامه نویسنده است و داستان شاهزادهای از دانمارک را روایت میکند. تراژدی هملت با مرگ پدرش، یعنی پادشاه و به تخت نشستن عمویش کلادیوس آغاز میشود. او حتی مادر هملت را به همسری خود درآورده است. هملت شبی در خواب میبیند که پدرش به او میگوید عمویش او را با زهر به قتل رسانده است و بهاینترتیب پسرک تلاش میکند انتقام پدرش را بگیرد.
او به همراه عدهای بازیگر دورهگرد یک نمایشنامه ترتیب میدهد تا جرم پادشاه جدید را اثبات کند. در این میان هملت معشوقی هم به نام افیلیا دارد که پدرش در گیرودار کشف حقیقت به دست هملت کشته میشود. داستان پیچیدهی هملت باعث میشود پادشاه او را به همراهی دو نفر دیگر به انگلستان بفرستد تا از مرکز سلطنت دور باشد؛ اما هملت همچنان به دنبال انتقام پدر است. شکسپیر در این نمایشنامهی جذاب از یک دوراهی میگوید از مبارزه برای حقیقت یا پذیرفتن سرنوشت.
نمایشنامه های معروف اتاق بسته | ژان پل سارتر
اتاق بسته
تا به اینجا بیشتر از داستانها و نمایشنامههای عاشقانه صحبت کردیم، اما عاشقان صحنههای کارگاهی نیز جزو طرفداران پروپاقرص نمایشنامهها هستند. کتاب اتاق بسته داستان مفقود شدن فردی است که همسرش پس از گذشت زمان احساس میکند مرده است این نمایشنامه یکی از بهترین نمایشنامه ایران و جهان است. اما به همین هنگام با پیدا شدن مدارکی مبهم، داستان مسیر خود را عوض میکند.
این کتاب بصورت روایت اول شخص بیان شده و نویسنده یکی از نقشهای داستان است. البته قلم سارتر آنچنان شیوا است که ابهامات داخل داستان، بجای اینکه عامل خستگی برای خواننده باشند، با ایجاد سوالاتی جذاب در ذهن مخاطب، بر کشش محتوا میافزایند.
نمایشنامه های معروف ایرانی
نمایشنامهنویسی در ایران، در دهه گذشته رشد بسیار زیادی کرده است. پیشرفت صنعت سینمایی کشور و همچنین ترغیب مردم به دیدن آثار ایرانی و همچنین وجود بازیگرانی برجسته در میان جامعه هنری کشور، باعث شده تا مردم و علاقهمندان حوزه نمایشنامهخوانی، به آثار ایرانی نیز، روی بیاورند. در ادامه معروف ترین نمایشنامه های ایرانی را معرفی میکنیم.
کتاب منیزیوم | مجید صفاری نیا و زهرا نوربخش
منیزیوم
نمایشنامه منیزیوم را میتوان از معدود آثار ایرانی نسل جدید دانست که تنها به روند عاشقانه دو جوان اکتفا نکرده است. صفاری نیا در این نمایشنامه، حتی پا را فراتر گذاشته و سعی میکند از علم روانشانسی نیز برای تقویت چراییهای داستان بهره ببرد. داستان حول محور دو فرد به نامهای حمیرا و عزیز شکل گرفته است.
هر دو جوان، در شرکتی کار میکنند و برادر عزیز عضو هیئت مدیره شرکت است. عزیز پس از مخالفتهای بسیار، خانواده خود را مجبور به شرکت در جلسه خواستگاری حمیرا میکند. اما خواستگاری بهم خورده و اتفاقاتی در شرکت بوقوع می پیوندد. در ادامه داستان عزیز به همراه روانشناس خود، برخی از مشکلات پیشرو را پشت ر میگذارد، اما داستان به همینجا ختم نمی شود.
منیزیوم، یک نمایشنامه کامل از داستانی تلخ اما واقعی است و یکی از بهترین نمایشنامه ایران و جهان است. برخلاف سایر داستانهای عاشقانه، این نمایشنامه، تمامی اتفاقات را با رویکردی کاملا واقع گرایانه، خلق کرده و هدایت میکند.
کتاب نقشه شوم | پژمان پروازی
نقشه ی شوم
در میان آثار ایرانی نیز، نمایشنامههای جنایی برجسته کم نیست. داستان نقشه شوم، مربوط به اتفاقات یک حادثه است که 7 نفر درگیر آن هستند. ارتباط این 7 نفر، مسیر داستان را تعیین میکند. پژمان پروازی در این داستان در ابتدای هر بخش، بطور کامل افراد درگیر داستان را تعیین میکند. یکی از خوبیهای داستان نقشه شوم، پیوستگی و روان بودن داستان برای مخاطب است.
شما بعنوان خواننده به هیچ عنوان در خلال داستان نقشه شوم، سردرگم نمیشوید. اگر بدنبال یک نمایشنامه کوتاه کارآگاهی هستید، توصیه ما به شما، مطالعه کتاب نقشه شوم (اثر پژمان پروازی) است.
حرف آخر
نمایشنامه بخشی از ادبیات معاصر است که متناسب با رشد صنعت سینما، رشد کرده است. اگر دوست دارید اتفاقات گذرا در فیلمها و یا سریالها را با سرعتی کمتر و شناختی عمیقتر بخوانید، نمایشنامه خوانی قطعا مناسب سلیقه شما خواهد بود. اگر تاکنون کتاب و یا نمایشنامهای آنلاین را مطالعه کرده و از آن لذت بردهاید، خوشحال میشویم درباره تجربه خود در بخش دیدگاهها برایمان بگویید.
و به نظر شما چه نمایشنامه ای در بین نمایشنامه های معروف باید معرفی میشد که نشده است؟
نمایشنامه هملت رو هم باید حتما در این لیست قرار دهید. اثری شناخته شده از ویلیام شکسپیر
با تشکر از توجه شما، کاملا موافقم و این نمایشنامه را هم به مقاله اضافه خواهیم کرد.