مجموعۀ پنج جلدی «تربیت اسلامی از نگاه رهبر انقلاب» حاصل تلاش بیش از بیست پژوهشگر تربیتی است که البته جزو فعالان تربیتی حوزۀ کودک و نوجوان هستند و دورههای آموزشی متعددی را برای مربیان و فعالان تربیتی سراسر کشور برگزار کردهاند. در تولید این مجموعه که از سال 1394 و بر پایۀ مسئلههای تربیتی واقعی میدان تربیت آغاز شد و نزدیک شش سال به طول انجامید، سعی کردیم کتابها و پژوهشهای مرتبط را به صورت کامل بررسی و آسیبشناسی کنیم تا مجموعهای متمایز در اختیار دغدغهمندان عرصۀ تربیت اسلامی قرار گیرد. با این همه، هرگز ادعا نمیکنیم که توانستهایم به منظومه فکری رهبر معظم انقلاب در عرصه تربیت اسلامی دست یابیم؛ زیرا اساساً رسالت خود را استخراج این منظومه نمیدانستیم. مخاطب اصلی این مجموعه، فعالان و تشکلهای تربیتمحور هستند؛ اما تلاش شده اس شیوۀ تدوین و تولید اثر به گونهای باشد که برای پژوهشگران، مدیران، مربیان و معلمان، فعالان و حتی خانوادههای دغدغهمند در عرصۀ تربیت نیز قابل استفاده باشد.
جلد دوم از مجموعۀ «تربیت از نگاه رهبر انقلاب»، به تبیین چهار محور مهم نظام تربیت اسلامی از نگاه ایشان اختصاص دارد: اصول حاکم بر روشهای تربیت، مراحل تربیت، عوامل تربیتی، موانع تربیتی.
در بخش اصول، به نُه اصل محوری در تربیت اشاره میشود که بر روشهای تربیت حکومت دارد و در تولید و انتخاب روشهای تربیتی باید به این اصول نُهگانه توجه نماییم. این اصول به ما کمک میکند تا روشهای درستی را برای تربیت کودک و نوجوان به کار بگیریم و بتوانیم با ملاک و معیار دینی، روشها را بسنجیم و درست یا نادرست بودن آن را تشخیص بدهیم. برای مثال در انتخاب روش تربیت، حتما باید به بوم منطقه توجه نمود، روشی را انتخاب کرد که منجر به آگاهی و تعمیق باورهای مخاطب شود، علاوه بر اینکه هماهنگ با فطرت و ساخت انسان باشد، و نیز سایر مواردی که در این بخش به آن پرداخته شده است.
مراحل تربیت در نگاه رهبر فرزانه انقلاب به دو مرحلۀ کودکی و بلوغ تقسیم میشود. دورۀ کودکی به عنوان دورۀ پایهگذاری و پرورش صحیح شخصیت و هویت انسانی معرفی شده است که در ذیل آن به دو مبحث جایگاه دورۀ کودکی در تربیت و روش تربیت در دورۀ کودکی میپردازیم. دورۀ بلوغ، دورۀ تحول و شکلگیری شخصیت ماندگار و طولانی مدت دانسته شده است. در این دوره که بهترین فرصت زندگی انسان است، باید با شناخت درست نوجوان و جوان و برنامهریزی دقیق و مناسب برای صیرورت او به یک انسان واقعی تلاش کرد. ذیل این بخش نیز به سه قسمت پرداخته میشود: جایگاه دورۀ بلوغ در تربیت، ویژگیهای دورۀ بلوغ و جوانی، انتظارات از جوان ایرانی.