نظر شما چیست؟

معرفی کتاب راهنمای فلسفی زیستن

کتاب راهنمای فلسفی زیستن، حکم پلی را دارد که بین فلسفه و زندگیِ انسان معاصر زده می‌شود. لوک فری، فیلسوف انسان‌گرای فرانسوی، در این کتاب چند اصل مهم را مورد توجه قرار داده است. او کتاب را به زبانی ساده و همه‌فهم نوشته است. مباحث فلسفی در کتاب صوتی تاریخ مختصر اندیشه؛ راهنمای فلسفیِ زیستن با پرهیز از پیچیدگی به شکلی روشن و ساده به عموم مخاطبان ارائه شده است. نویسنده از به‌کار بردن اصطلاحات تخصصی فلسفی تا حد ممکن پرهیز کرده و  به سراغ وجهی از فلسفه رفته است که به زندگی انسان گره خورده است.

فلسفه شاید در نگاه اول کمی سخت‌خوان به‌نظر برسد، اما در اصل این‌طور نیست. فیلسوفان زیادی هستند که با اتکا به قریحه داستان‌سُرایی و نویسندگی خود، زبان فلسفه را ساده می‌کنند تا همه مردم، با هر نوع سلیقه و تحصیلاتی، آن را درک و فهم کنند.
این روزها بازار نشر پر از کتاب‌هایی است که نویسندگان آن‌ها می‌کوشد تا تاریخ فلسفه و نظرات فلسفی را از کتاب‌ها و رساله‌ها خارج کنند. بعد به صورت کاربردی به بطن زندگی مردم بیاورند تا فاصله عموم مردم از فلسفه که به‌اشتباه آن را متعلق به افراد خاص می‌دانند، کم شود. در کتاب راهنمای فلسفیِ زیستن با زبانی ساده و همه‌فهم تاریخ فلسفه پنج دوره مهم را شرح می‌دهد.

گزیده کتاب راهنمای فلسفی زیستن

به نظر من هر کسی، دست‌کم به دو دلیل ساده، باید کمی فلسفه بخواند: نخست این‌که بدون فسفه نمی‌توانیم معنای دنیایی را که در آن زندگی می‌کنیم بفهمیم. فلسفه بهترین آموزش زندگی است و حتی از تاریخ و علوم انسانی نیز بهتر است. چرا؟ خیلی ساده است. چون همهٔ اندیشه‌ها و باورها و ارزش‌های ما، خواه بدانیم خواه ندانیم،‌ در درون الگوهایی از جهان قرار گرفته و معنا یافته‌اند که در طول تاریخ فکری بشر ایجاد شده‌اند و بنابراین درک گستره و منطق و پیامدهای آن‌ها نیازمند درک این الگوهاست.

دوم این‌که آشنایی با متون اصلی فلسفه، علاوه بر این که ما را به درک خویشتن و دیگران قادر می‌سازد، کمکمان می‌کند تا بهتر و آزادتر زندگی کنیم. همان‌طور که بسیاری از اندیشمندان معاصر گفته‌اند: فلسفه بازیچه نیست و هدف آن حتی درک بهتر دنیا و جایگاه ما در آن نیز نیست، بلکه گاهی فقط «جان به در بردن» است. فلسفه است که توان پیروزی بر ترس‌هایی را به ما می‌دهد که می‌توانند ما را در زندگی فلج کنند. و اشتباه است که بپنداریم چیزهایی همچون روان‌شناسی مدرن می‌توانند جایگزین آن شوند. فلسفه یعنی یادگیری زیستن، یادگیری نترسیدن از چهره‌های مختلف مرگ؛ یا به زبان ساده‌تر، یادگیری پیروزی بر ابتذال زندگی روزمره، یعنی ملال و حس گذر زمان این‌ها انگیزهای نخست مکاتب یونان باستان بودند. پیام آن‌ها باید گوش شنوایی بیابد، چون برخلاف آن‌چه در تاریخ و علوم انسانی رخ می‌دهد، فیلسوفان گذشته در زمان حال با ما سخن می‌گویند. و این چیزی است که سزاوار تأمل و تفکر است.

کتاب‌های بسیاری دربارهٔ تاریخ فلسفه نوشته شد‌ه‌اند و برخی از آن‌ها عالی‌اند، ولی حتی بهترینشان هم برای کسی که دانشگاه را پشت سر گذاشته و مسلماً برای کسانی که هنوز وارد دانشگاه نشده‌اند خشک و کسالت‌بار است. من کوشیده‌ام متنی را به رشتهٔ تحریر درآورم که می‌خواهد تا جایی که ممکن است ساده و روشن باشد، ولی غنا و عمق اندیشه‌های فلسفی را نادیده نگیرد. هدف من تنها چشاندن مزهٔ فلسفه و ارائهٔ شرحی سطحی یا مطالعه‌ای متأثر از روندهای مردم‌پسند نیست، بلکه می‌خواهم این اندیشه‌ها را در تمامیتشان به نمایش بگذارم تا دو نیاز را برآورده کنم: نیاز بزرگسالی که می‌خواهد بداند موضوع فلسفه چیست ولی الزاماً نمی‌خواهد از این فراتر رود، و نیاز جوانی که امیدوار است در نهایت مطالعات خود را ادامه دهد ولی هنوز از دانشی که برای شروع مطالعهٔ آثار پیچیدهٔ این نویسندگان ضروری است، بی‌بهتر است.

کتابشناسی ملی :
3821824
شابک :
978-600-7439-31-9
سال نشر :
1400
صفحات کتاب :
264
کنگره :
B72‏‫‬‭/ف4ت2 1394
دیویی :
190

کتاب های مشابه راهنمای فلسفی زیستن