نظر دیگران

نظر شما چیست؟

کتاب معماری اسلامی اثر اولگ گرامر و جمعی از نویسندگان با ترجمه ی اکرم قیطاسی به رشته تحریر درآمده و توسط انتشارات سوره مهر منتشر و در دسترس علاقه مندان به کتاب های هنری قرار گرفته است. محتوای این کتاب با تلاش ولگ گرامر و جمعی از نویسندگان بر پایه ی دو مبحث سیر تاریخی و تفکیک منطقه ای، جمع آوری و ارائه شده است.

معرفی کتاب معماری اسلامی

ترکیب جوامع اجتماعی و بومی با تنوع مذهبی در اسلام، از نظر اهمیت و تأثیر آن، از منطقه ای به منطقه دیگر و در دوره های مختلف، متفاوت است و به راحتی قابل تعریف نیست؛ اما مهم است که از وجودشان آگاه باشیم.
حضور هنر -یعنی تکنیک های زیباسازی محیط پیرامون انسان و ارزیابی اشیایی که توسط گروه یا افرادی یا برای آن ها ایجاد می شود- در میان همه فرهنگ ها متداول و معمول است. هنر در هر منطقه ای تحت تأثیر محدودیت های اجتماعی ایدئولوژیکی، مذهبی و تاریخی یا جغرافیایی قرار می گیرد؛ به همین دلیل، تمدن های مختلف، سنت های هنری ای دارند که با یکدیگر متفاوت اند. فرهنگ اسلامی نیز از این قاعده مستثنی نیست.
محتوای کتاب معماری اسلامی بر پایه ی دو مبحث (سیر تاریخی و تفکیک منطقه ای)، جمع آوری و ارائه شده است.
اگر علاقه مند به کتاب های هنری، به خصوص (هنرهای اسلامی) هستید؛ کتاب معماری اسلامی، به منظور کمک گزینه ای مناسب برای مطالعه است.

خلاصه کتاب معماری اسلامی

کتاب معماری اسلامی شامل فصل هایی نظیر؛ (هنر و فرهنگ در جهان اسلام، معماری اسلامی به عنوان یک زمینه تحقیق تاریخی، مسجد، معماری، تزیینات ساختمانی، عراق-ایران و مصر در دوره عباسیون، معماری افریقای شمالی، تونس و مصر، معماری فاطمیون، سوریه-فلسطین و مصر؛ عباسیون ممالیک و صلیبیون، قاهره-چهره متغیر یک پایتخت، اسپانیا و مغرب، معماری مرابطون در مغرب، مغرب از مراکش تا تونس، نخستین امپراتورهای شرق غزنویان و غوریان، معماری آسیای مرکزی و آسیای صغیر؛ سلجوقیان کبیر-سلجوقیان آناتولی و خوارزمشاهیان، انواع معماری اسلام، معماری اسلامی با کاربردهای مختلف، معماری سلجوقیان آناتولی، مغول های دوره اسلامی؛ از حمله مغولان تا ایلخانیان، آسیای مرکزی؛ تیموریان-شیبانیان و خانزاده ها، معماری بخارا و سمرقند در قرون ۱۶-۱۷م، کاشی کاری به عنوان تزیینات معماری، شبه قاره هند؛ از سلطان نشین ها تا امپراتوری مغول، باغ به عنوان تصویر بهشت، ایران؛ دوره صفویان و قاجاریان، معماری امپراتوری عثمانی، اسلام در عصر جدید، معماری برای جوامع اسلامی امروز) و غیره می باشد که به بررسی و تحلیل آن ها می پردازد.

فهرست کتاب

مقدمه مترجم
هنر و فرهنگ در جهان اسلام
معماری اسلامی به عنوان یک زمینه تحقیق تاریخی
مسجد
معماری
تزیینات ساختمانی
عراق، ایران و مصر در دوره عباسیون
معماری افریقای شمالی
تونس و مصر
معماری فاطمیون
سوریه، فلسطین و مصر؛عباسیون، ممالیک و صلیبیون
قاهره، چهره متغیّر یک پایتخت
اسپانیا و مغرب
معماری مرابطون در مغرب
مغرب؛ از مراکش تا تونس
نخستین امپراتورهای شرق؛غزنویان و غوریان
معماری آسیای مرکزی و آسیای صغیر؛سلجوقیان کبیر، سلجوقیان آناتولی و خوارزمشاهیان
انواع معماری اسلام
معماری اسلامی با کاربردهای مختلف
معماری سلجوقیان آناتولی
مغول های دوره اسلامی؛از حملة مغولان تا ایلخانیان
آسیای مرکزی ؛ تیموریان، شیبانیان و خانزاده ها
معماری بخارا و سمرقند در قرون 1٦ـ1٧م.و خوارزم در قرون 1٨ـ 1٩م.
کاشی کاری به عنوان تزیینات معماری
شبه قارة هند؛ از سلطان نشین ها تا امپراتوری مغول
باغ به عنوان تصویر بهشت
ایران؛ دورة صفویان و قاجاریان
معماری امپراتوری عثمانی
اسلام در عصر جدید
معماری برای جوامع اسلامی امروز

برشی از متن کتاب معماری اسلامی

سوریه فلسطین و مصر؛ عباسیون ممالیک و صلیبیون؛ حلب

این «شهر، به قدمت ابدیت است، با این حال، همچنان جوان است. هیچ گاه موجودیت آن متوقف نشده است. روزها و شب های آن طولانی بوده اند؛ حاکمان و افراد عادی اش را حفظ کرده است. خانه ها و اقامتگاه هایش اینجا هستند، اما خانه های قدیمی اش و آن هایی که این اماکن را دیدند، کجایند؟ این کاخ ها و اتاق های دربارش هستند، اما کجایند شاهزادگان حمدانی و شاعرانش؟ همه آن ها از دنیا رفته اند، اما کسی دستور ویرانی اش را نداده است...» مقدمه ای بر تاریخ حلب که توسط ابن جُبیر مسافر اندلسی - که در سال 1184م.
از حلب دیدار کرد - مانند بیشتر مقدمه های دیگر، با ارجاعی به قدمت طولانی آن شروع می شود. او می نویسد که گفته می شود ابراهیم (ع) در مسیر خود از اور به سرزمین مقدس از این سرزمین گذشت و شیر گاوش را روی ارگ شهر، که امروزه توسط قلعه ای مشخص شده، دوشید و زکات داد. داستان هایی موجود است که نام حلب به زمان بازدید این مرد بزرگ برمی گردد. در زبان عربی، این شهر به نام حلب معروف است؛ به معنای شیر. بسیاری از اماکن مقدس این شهر مربوط به ملاقات ابراهیم (ع) است؛ از جمله مسجد کوچکی روی ارگ شهر که سنگی را که گفته می شود ابراهیم (ع) بر آن نشسته بود، سال ها حفظ شده است.
مسجد بزرگ حلب، هنوز مهم ترین مکان مذهبی این شهر به شمار می آید. این مسجد توسط سلیمان بن عبدالملک در اوایل قرن هشتم میلادی ساخته شد؛ یعنی کمی پس از فتح حلب. مناره مربع و باریک آن در سال 1094م. طی حکومت شاهزاده سلجوقی توتوش به دستور قاضی ابوالحسن بن خشاب ساخته شد و یکی از گوهرهای شمال سوریه است. این ساختار شش طبقه توسط کتیبه های کوفی و نسخی تقسیم شده است.
معمار این مناره حسن بن مفرج سرمینی نام داشت که مسئول مناره مرآت النومن نیز بود.
اسناد تاریخی و باستان شناختی نیز به سنت طولانی اقامت در این منطقه اشاره دارند و بدون تردید حلب از فواید این موقعیت جغرافیایی بهره برده است. این شهر در کنار یک رود کوچک به نام قویک، در دره ای حاصلخیز بر حاشیه سرزمین های شمال سوریه، بین فرات و مدیترانه قرار دارد.
این رودخانه، منابع آب اولیه را تأمین می کرد؛ در حالی که پشته باستانی سنگی در شرق رودخانه سدی در برابر تاخت و تاز دشمنان بود. نزدیکی این منطقه به سرزمین های شمال سوریه و پس کرانه حاصلخیز، شرایط مطلوبی برای شهری ایجاد کرد که هزاران سال در تقاطع مسیر مسافران شهری، کشاورزان و کوچ نشینان قرار داشت. دوران اوج شکوفایی حلب، هم زمان با گسترش مسیرهای تجاری بود که از سطح منطقه فراتر رفته و تا مدیترانه یا بین النهرین کشیده شده بود. این شهر مکررا به عنوان یک مرکز تجاری مهم شناخته شده است و در شرایط سیاسی مطلوب، در این شهر شبکه های تجاری دیرینه ای فعالیت کرده اند.

دانلود کتاب معماری اسلامی pdf

نسخه الکترونیک کتاب معماری اسلامی را می توانید از طریق نرم افزار فراکتاب دانلود کنید و سپس در کتابخوان فراکتاب آن را مورد مطالعه قرار دهید.

دانلود کتاب معماری اسلامی pdf

مشخصات کتاب معماری اسلامی در جدول زیر آورده شده است:

مشخصات
ناشر: سوره مهر
نویسنده: مجموعه ی نویسندگان
مترجم: اکرم قیطاسی
تعداد صفحه: 540
موضوع: هنر، تاریخ
قالب: الکترونیک

 

سال نشر :
1389
شابک دیجیتال :
978-600-03-2497-1
صفحات کتاب :
540
کنگره :
‫‭‭N6260‬‫‭/م6 1389
دیویی :
‫‭709/17671
کتابشناسی ملی :
1874224
شابک :
978-964-506-745-6

کتاب های مشابه معماری اسلامی