جامعه شناسی خانواده

مقدمه ای بر جامعه شناسی خانواده

امتیاز
5 / 1.0
نصب فراکتاب
مطالعه در کتابخوان
10,000
خبرم کن
کتاب چاپی ناموجود است
230,000
نظر شما چیست؟

کتاب جامعه شناسی خانواده نوشته ی باقر ساروخانی که در اصل مقدمه ای بر جامعه شناسی خانواده می باشد، توسط انتشارات سروش منتشر و روانه ی بازار کتاب شده است. این کتاب حاصل نزدیک به بیست و پنج سال کار آموزش و پژوهش در زمینه جامعه شناسی خانواده در ایران و کشورهای دیگر است. 

معرفی کتاب جامعه شناسی خانواده

کتاب جامعه شناسی خانواده ساروخانی که بدین سان تقدیم جامعه دانش پژوهان فارسی زبان می شود، حاصل نزدیک به بیست و پنج سال کار آموزش و پژوهش در زمینه جامعه شناسی خانواده در ایران و کشورهای دیگر است. پذیرش موضوع گزینش همسر در ایران و غرب به عنوان رساله اصلی دکترای این جانب در سوربن به وسیله ژان استوتزل استاد عالی قدر به سال 1342، آغاز راه بود پس از آن در سال 1347 با تقبل درس جامعه شناسی خانواده در دانشگاه تهران، بعد آموزش نیز بدان افزوده شد و این هر دو پژوهش و آموزش از آن تاریخ تاکنون ادامه داشته است. قسمت هایی از این اثر در سال های بعد از 1350 به صورت پلی کپی در اختیار دانشجویان قرار گرفت و هر سال نیز مورد تصحیح و تجدیدنظر واقع شد.

فرایندی که بعد از این نیز ادامه خواهد یافت و با هر چاپ، این اثر با ابعادی نو در اختیار دانشجویان و همه علاقه مندان به مباحث خانواده و ازدواج قرار خواهد گرفت. کتاب را هدفی است: مضاعف از جانبی برای استفاده دانشجویان درس جامعه شناسی خانواده به نگارش درآمده است و از جانب دیگر همه علاقه مندان به مباحث خانواده را مطمح نظر دارد. از این رو کوشش شده است مباحث علمی با سادگی تمام مطرح شوند تا هم ارباب دانش را مفید افتند و هم به کار دانش دوستان غیر دانشگاهی آیند.

خلاصه کتاب جامعه شناسی خانواده

در بین تمامی نهادها سازمان ها و تأسیسات اجتماعی، خانواده نقش و اهمیتی خاص و بسزا دارد. تمامی آنان که در باب سازمان جامعه اندیشیده اند، همه مصلحین، حتی رویاگرایان و آنان که به ناکجا آباد روی کردند، بر خانواده و اهمیت حیاتی آن برای جامعه تأکید ورزیده اند. به درستی هیچ جامعه ای نمی تواند ادعای سلامت کند، چنانچه از خانواده هایی سالم برخوردار نباشد. باز بی هیچ شبهه، هیچ یک از آسیب های اجتماعی نیست که فارغ از تأثیر خانواده پدید آمده باشد. به بیان اتوکلاین برگ، فرزند پدر، بشر است. یعنی اوست که رسالت تداوم نسل ها را درخود دارد و هم اوست که کیفیت و کمیت نسل فردا را رقم می زند. آلن ژیرار، در باب همین اهمیت از دیدگاهی دیگر در اثرش گزینش همسر در فرانسه معاصر می نویسد: «در بین تمامی مراسم آداب و حوادث اساسی حیات انسانی ازدواج از اهمیتی بسزا برخوردار است؛ هم از نظرگاه فرد، هم از دیدگاه زیستی و هم از منظر اجتماعی، هیچ نهادی نیست که همانند آن جهانی اجتماعی، هیچ نهادی نیست که همانند آن جو و از نظر غایت ثابت و پایدار باشد. از این رو هیچ نهادی همانند آن تحت تأثیر دگرگونی های اجتماعی قرار نمی گیرد.
نوشته های انسان شناسی، مشحون از آراء دانشمندانی است که نه تنها خانواده را پایدار می بینند، بلکه آثار عمیقی از جانب آن بر فرزندان ملاحظه می کنند. کاردینر که اصطلاح «شخصیت اساسی» را عنوان کرده، معتقد است در افراد هر جامعه صفاتی مشترک می توان یافت و آن صفات که شخصیت اساسی آنان را تشکیل می دهد، معلول نهادهای نخستین اجتماعی است و هم آن صفات به نوبه خود در نهادهای ثانوی آن جامعه منعکس می گردد و بر آن اثر می نهد...

فهرست کتاب

کتاب جامعه شناسی خانواده ایرانی در بخش ها و فصل هایی با عناوین زیر ارائه شده است:
بخش نخست: ازدواج و تطوّر آن؛ فصل اوّل: تعریف ازدواج و شناخت آماری آن، فصل دوم: ازدواج، پدیده اجتماعی و تطور آن
بخش دوم: همسان همسری قاعده جهانی همسر گزینی؛ فصل اول: همسان همسری از دیدگاه جغرافیایی، فصل دوم: همسان همسری بر مبنای ویژگی های جسمانی، فصل سوم: همسان همسری از دیدگاه اجتماعی ـ تحصیلی، فصل چهارم: همسان همسری از نظر امور ذهنی و معنوی، فصل پنجم: همسان همسری بر مبنای منش ها
بخش سوم: انواع و صور ازدواج؛ فصل اول: ازدواج ربایشی، فصل دوم: ازدواج از طریق خرید همسر، فصل سوم: ازدواج موقت، فصل چهارم: ازدواج مبادله ای، فصل پنجم: ازدواج تنظیم شده، فصل ششم: انواع دیگر 
بخش چهارم: گزینش همسر، علایق فردی و حد والدین؛ فصل اول: ازدواج، آزادی جوانان و حد والدین، فصل دوم : عشق و ازدواج
بخش پنجم: ازدواج در ایران امروز؛ فصل اول: ازدواج، جوانان و والدین، فصل دوم: تحرک اجتماعی و همسرگزینی، فصل سوم: دو متغیر اساسی: سن و ویژگی های فرهنگی
بخش ششم: خانواده، انواع و نظریّه ها؛ فصل اول : خانواده و انواع آن، فصل دوّم: صاحب نظران بزرگ
بخش هفتم: حیات خانواده و عوامل مؤثر بر آن: اشتغال زن و خانواده؛ فصل اول: خانواده و اشتغال زن: تصویر واقعیت در کشورهای صنعتی، فصل دوم: اشتغال زن و خانواده در ایران، فصل سوم: اشتغال زنان؛ چند نظریه
بخش هشتم: خویشاوندی و انواع آن

برشی از متن کتاب جامعه شناسی خانواده

انتخاب همسر از دیدگاه فرهنگی

بررسی همسانی یا ناهمسانی دو همسر از دیدگاه فرهنگی، با معیارهای گوناگونی امکان پذیر است. بررسی خواسته ها، تمنیات و به طور کلی جهان بینی انسان ها می توانند ضوابطی از این نظر باشند. در این تحقیق، صرفا ضابطه تحصیل مطمح نظر است. از این دیدگاه نیز همسانی زوجین ناهنجاری کلی شناخته می شود. در مشهد از ده خانواده در چهار مورد زن و مرد تحصیلاتی دست کم شبیه به یکدیگر داشتند و در تهران این نسبت به یک در سه می رسید. به عبارت دیگر، در هر سه خانواده مورد بررسی، یک خانواده زن و شوهری را در بر می گرفت که از نظر تحصیلی در حدی کاملاً مشابه بودند.
این نسبت ها را با در نظر گرفتن مدرک تحصیلی به صورت دیگری می خوانیم؛ در مشهد از پنج ازدواج در سه مورد، یا هیچ یک از زوجین تحصیل نکرده اند و یا آن که هر دوی آنان مدرکی درست شبیه به یکدیگر دارند و در تهران نسبتی مشابه را ملاحظه می کنیم. 
این تشابه، بی تردید مؤید تشابهی است که در زمینه اشتغال ملاحظه شد. به نظر می رسد که پیوند فوق العاده شغل و تحصیل در مناطق مورد بررسی از یک طرف و در عین حال همسانی اعجاب انگیز تحصیل و شغل در زوجین نشان دهنده پیچیدگی های تحرک در این جامعه باشد، و این پیوستگی ها نه تنها به بسته شدن گروهی و بالنتیجه ممانعت از حرکت انسان ها در سطوح طبقاتی منتج می گردد، بلکه یک بار دیگر نشان می دهد چگونه مکانیسم گزینش همسر، سنت های خاص فرهنگی ـ اجتماعی و یا هر نوع دیگر را در هر گروه استمرار می بخشد. از این نظر، نه تنها باز هم خصلت اجتماعی ازدواج مشخص می شود، بلکه کوششی که جامعه در جهت تثبیت و ادامه میراث فرهنگی در خلال قرن ها با توسل به این مکانیسم معمول می دارد، مشخص می گردد.
باید اضافه کرد که همسانی زوجین ایرانی در مقایسه با کشورهای غربی از نظر تحصیل کمتر است و این خود نتیجه تمایز فاحش زن و مرد از نظر تحصیل است. در واقع عدم تساوی زن و مرد در تحصیل، موجب تفوق نسبتا مداوم مردان در ایران است و این تفوق به نوبه خود به تداوم پدرسری در جامعه ما می انجامد.

دانلود کتاب جامعه شناسی خانواده

نسخه الکترونیک کتاب جامعه شناسی خانواده را می توانید از طریق نرم افزار فراکتاب دانلود کرده و سپس در کتابخوان فراکتاب به مطالعه آن بپردازید.

دانلود کتاب جامعه شناسی خانواده

مشخصات کتاب جامعه شناسی خانواده در جدول زیر آورده شده است:

مشخصات
ناشر: سروش
نویسنده: باقر ساروخانی
تعداد صفحه: 331
موضوع: جامعه شناسی
قالب: الکترونیک

 

صفحات کتاب :
331
کنگره :
‫‭‬‭HQ743‫‭/س‌2م‌7 1375‬
دیویی :
‫‭‭306/8
کتابشناسی ملی :
‭م‌78-6673
شابک :
‭978-964-376-523-1
سال نشر :
1375

کتاب های مشابه مقدمه ای بر جامعه شناسی خانواده