حلقه یازدهم مبنا
- معرفی کتاب
- مشخصات کتاب
بعضی از مهارتها، مهارتهای بنیادی هستند. مهارتهایی که هر که باشیم و هر جا باشیم باید به دستشان بیاوریم. مدرسه مهارتآموزی مبنا برای توجه دادن و ترویج همین مهارتهای بنیادی راه اندازی شده است. حلقه کتابخوانی مبنا بخشی از فعالیت این مدرسه است. در حلقه کتاب یازدهم مبنا، کتابهای ذیل را معرفی میکنیم.
کتاب دیلماج
کتاب دیلماج روایت سرگشتگیهای روشنفکران در اواخر دوران قاجار است. شاه آبادی که بیشتردر رمانهایش به موضوعات تاریخی میپردازد، در رمان دیلماج سرگذشت شخصیتی خیالی به نام میرزایوسف خان مستوفی معروف به دیلماج را روایت میکند. رمان با شرح دوران کودکی و تحصیل او آغاز میشود. میرزایوسف به دلیل تحصیل و رفتوآمد با چند نفر از اساتید و روشنفکران آن زمان به فردی متجدد و آزادیخواه تبدیل میشود که باقی اتفاقات رمان را رقم میزند.
میرزا یوسف خان مستوفی، شخصیت اصلی داستان، در تاریخ، چهرهای ناشناخته و رازآلود دارد. عدهای او را به عنوان کسی میشناختند که درد وطن داشت و در راه کسب آزادی و پیشرفت مدنیت ایران تلاش میکرد. عدهای دیگر هم، او را شخص رذلی میدانستند که خیانت کرد. ویژگی تاریخی رمان با حضور شخصیتهایی همچون «محمدعلی فروغی»، «میرزا ملکم خان ناظمالدوله»، «ناصرالدین شاه قاجار»، «عباس میرزا» و… پررنگ شده و مخاطب را بین مرز خیال و واقعیت قرار میدهد. تاثیر جریانات فراماسونری بر روشنفکران آن روزگار از دیگر موضوعات موردتوجه نویسنده در رمان است.
کتاب بازمانده روز
بازماندهروز در مورد زندگی و گذر سالهاست. نقطهای که بالاخره زمانِ توقف فرا میرسد و انسان مجال مییابد سر برگرداند و مسیری را که پشت سر گذاشته است، بازنگری کند. استیونز یک سرپیشخدمت حرفهای در عمارتی انگلیسی است. او در فرصتی که ارباب در اختیارش میگذارد، سفری را آغاز و همزمان خاطرات گذشتهی خود را مرور میکند. خاطراتی که هزارتوی امپراطوری بریتانیا و اشراف انگلیسی در آن عیان میگردد.
وقایعی که در گذشته و حال برای استیونز پیش میآید، خواننده را از نظر عاطفی و منطقی با او همراه میکند. طوری که انتخابهای او را درک کرده و با آن همذاتپنداری میکند. رمانی چند لایه که مخاطب باید به عناصر متفاوتِ آن توجه کند. داستان زندگی استیونز و درونیات او، فرهنگ، جامعه، سیاست و تاریخ انگلستان در این میان گنجانده شده و زندگی طبقات مختلف جامعه در آن بررسی میشود. داستانی معناگرا که ما را به تأمل و تفکر فرا میخواند.
کتاب خرده جنایت های زناشوهری
اریک امانوئل اشمیت، نویسندهی نامآشنای فرانسوی، در نمایشنامه خرده جنایتهای زناشوهری بار دیگر مهارت خود را در کاوش روانشناختی شخصیتها و رابطههای انسانی به نمایش میگذارد. این اثر یک نمایشنامهی کوتاه اما عمیق و تأثیرگذار است که در آن نویسنده از طریق دیالوگهای پرکشش، به پیچیدگیهای زندگی زناشویی میپردازد.
کتاب به موضوع ازدواج و پویاییهای روابط بین زن و شوهر میپردازد. اشمیت از طریق گفتوگوهای دو شخصیت اصلی، تصویری چندلایه از یک رابطهی زناشویی ترسیم میکند که در آن عشق، نفرت، اعتماد، سوءظن، قدرت و بازیهای روانی به شکلی پیچیده در هم تنیدهاند. این نمایشنامه درواقع به کاوش در ماهیت صمیمیت و قدرت در زندگی مشترک میپردازد و پرسشهای بنیادینی دربارهی هویت فردی در چارچوب یک رابطهی زناشویی مطرح میکند.
کتاب سرزمین مقدس
کتاب سرزمین مقدس نوشته گی دولیل؛ با ترجمه عاطفه احمدی و در انتشارات اطراف به چاپ رسیده است. رمان سرزمین مقدس دربارهٔ مردی است که زندگی خود در اورشلیم را بازگو میکند. او همراه با همسرش که عضو انجمن پزشکان بدون مرز است به آنجا رفته و علاوه بر نگهداری از فرزندان و خانه، میکوشد تا گاه از خانه بیرون برود و هر چیزی را که در این سرزمین پیچیده و سرشار از تناقض میبیند، به تصویر بکشد.
رمان هم فضای نشاطآوری برای خواننده ایجاد میکند و هم سبب میشود تا به آنچه از طریق این کتاب میآموزد، بیاندیشد.