عزت الله الوندی در کتاب پشت شیشه های مات، زندگینامه داستانی شهید بهشتی را از دید نوه لینگن، یکی از 53 گروگان لانه جاسوسی آمریکا برای نوجوانان روایت کرده است.
نویسنده سعی می کند در اثرش مقتضیات این گروه سنی را لحاظ کند. بیان روایت زندگی شهید بهشتی از زبان شخصیتهای مختلف داستان، انتخاب یک زمینه داستانی تازه تر خارج از عرف معمول این دست کتاب ها، حجم کم کتاب و بیان کردن اصل مطلب در حدود 100 صفحه، تقسیم بندی همین حجم کم در 12 فصل مختلف، روایت خطی ساده با بازگشت به عقب های کوتاه و توانایی خلق چند نیمه شخصیت دیگر به جز شخصیت اصلی داستان نکاتی است که مخاطب نوجوان کتاب را به خواندن آن علاقه مند می کند.
لینگن در 444 روز گروگان بودنش در ایران، ملاقاتی با شهید بهشتی انجام داده بود. او خاطرات این دیدار را برای نوه اش بیان می کند و این نوجوان که تحت تاثیر زندگی شهید بهشتی قرار گرفته درباره وی تحقیقاتی را انجام می دهد. همین خاطرات دستمایه کتاب «پشت شیشه های مات» برای روایت داستانی زندگی شهید بهشتی می شود. گروگان لینگن که سال ها در ایران زندگی کرده، حتی به آداب، رسوم، مثل ها و باورهای ایرانی هم تسلط کافی دارد و عبارت «شیری یا روباه» را بارها از نوه اش سئوال می کند. به دلیل حضور شهید بهشتی در مرکز اسلامی هامبورگ آلمان بیشترین قسمت کتاب در آلمان و آمریکا اتفاق می افتد و جالب اینکه الوندی کتاب «پشت شیشه های مات» را در مدت 4 ماه نوشته است.
همانطور که پشت میز نشسته بود، خودنویسش را پر از جوهر کرد و روی کاغذ سفید نوشت: «در بارهی محمّد حسینی بهشتی
احتراماً به استحضار میرساند نامبردهی بالا، در چند ماه قبل، بنا به پیشنهاد مراجع تقلید و با اطّلاع وزارت امور خارجه برای تصدّی و ادارهی امور مرکز اسلامی در هامبورگ به آلمان عزیمت کرده و مشغول انجام تعالیم اسلامی به جوانان ایرانی و دانشجویان مسلمان هامبورگ است.
ضمن کنترل نامهها در پستخانه، چند نامه نیز از یادشده که برای دوستانش و همچنین روحانیان مقیم ایران فرستاده، به دست آمده که در پروندهی مربوط مضبوط است. مفاد این نامهها حاکیست که وی فردی مشکوک و ناراحت است.
آقای محمّد حسینی بهشتی به تازگی نامهای به نشانی مدرسهی فیضیّهی قم برای آقای محمّدتقی مصباح یزدی ارسال کرده و ضمن نوشتن مطالب دوستانه یادآور شده که «رفقای جوان نباید به هیچوجه خستگی به خود راه بدهند، و خوشحال باشند که این آزمونهای بزرگ اجتماعی که رخ داده، میتواند برای باقیماندگان درس گرانبهایی باشد». او اضافه کرده که روز پیش در یک انجمن علمی و ادبی که دستهای از فارغالتحصیلان ارزندهی ایرانی در هامبورگ تشکیل دادهاند، برای ایراد یک خطابهی علمی دعوت شده بوده و بحثی در بارهی رابطهی علم و دین اسلام طرح کرده و این بحث در اشخاصی که سالهاست در اروپا زندگی میکنند و دارای ارزش علمی هستند، تأثیر عجیبی داشته و سرانجام نیز پرسیده است که آیا از آقایان اهل علم کسی هنوز گرفتار هست یا نه، و همه آزاد شدهاند یا خیر؟»
نسخه الکترونیک این کتاب را در نرم افزار فراکتاب دانلود نمایید.
نظر دیگران //= $contentName ?>
متاسفانه نویسنده کتاب بیشتر خواسته ذهن خلاقش رو به نمایش بذاره تا به شخصیت بزرگی چون شهید بهشتی بپردازه... یه ...
کتاب بدی نبود از نظر محتوایی اما قلم و نوع داستان پردازی و توضیح وقایع رو دوست نداشتم و پتانسیل زیادی برای بهت...
تعدد راویها، پرش داستان از فضایی به فضای دیگر و ناشناس بودن هویت بعضی از راویها در فصلهای ابتدایی، کمی مطال...