شناخت صحیح اسلام، متوقف بر شناخت دقیق قرآن و سنت است و درک درست و دقیق از سنت وابسته به ارزیابی دقیق احادیث به عنوان گسترده ترین راه دستیابی به سنت است. دانش های حدیثی ابزار اصلی این ارزیابی هستند و طلاب علوم دینی برای کسب توانایی در این جهت نیازمند آشنایی با دانشهای حدیثی و چرایی و چگونگی کاربرد آنها هستند.
کتاب درسنامه آشنایی با حدیث و دانشهای حدیثی، با رعایت استانداردهای آموزشی توسط انتشارات حوزۀ علمیۀ خراسان و با همکاری مرکز تدوین متون جهت تدریس، با هدف زمینهسازی برای آشنایی اجمالی طلاب مقطع عمومی حوزههای علمیه و با هدف آشنایی دانشپژوهان با ماهیت و جایگاه حدیث، اصالت تاریخی حدیث، ارزیابی صدوری حدیث، ارزیابی دلالی حدیث و آشنایی با مهم ترین اصطلاحات کاربردی حدیثی و همچنین آداب حدیثخوانی و حدیثگویی چاپ گردیده است. این کتاب در قالب 6 فصل و 17 درس تألیف گردیده است.
دین اسلام به عنوان آخرین و کاملترین دین الهی دارای یک نظام معرفتی است که شامل اعتقادات اخلاقیات و احکام اسلامی میشود. این نظام معرفتی مستند به منابعی است که آموزههای اسلامی از آنها به دست میآید.
نخستین منبع عقل است که اصول اعتقادات همچون وجود خدا یگانگی خدا ضرورت نبوت و عصمت انبیا با آن اثبات میشود. دومین منبع قرآن است که از آن در ادبیات دینی به «کتاب» تعبیر میشود و مهمترین منبع معارف اسلامی در حوزههای گوناگون اعتقادی اخلاقی و احکامی به شمار میرود. چارچوب کلی و مبنای تمامی آموزههای دینی در قرآن بیان شده است.
سومین منبع سنت است که گستردهترین منبع معارف اسلامی است و جزئیات آموزههای نظری و عملی اسلام در آن بیان شده است .حدیث حکایت سنت است و ارزش آن نیز در گرو استناد به سنت است.