کتاب سبک فرماندهی در فرهنگ علوی نوشتهٔ دکتر محمدباقر بابایی (طلاتپه) توسط انتشارات دانشگاه جامع امام حسین (ع) منتشر شده است. این کتاب در سال ۱۳۹۴ منتشر شده و شامل ۳۳۳ صفحه است.
این کتاب به بررسی سبک فرماندهی در فرهنگ علوی میپردازد و شامل مباحث زیر است:
- فرماندهی در دورههای سکوت و آشکار: تحلیل فرماندهی حضرت علی (ع) در دو دورهٔ مختلف.
- روش تحلیل محتوا: استفاده از کلمات و توصیفهای حضرت علی (ع) در نهجالبلاغه برای ارائه مدل و سبک فرماندهی.
- عوامل مؤثر در سبک فرماندهی علوی: بررسی عواملی مانند خدا محوری، تکلیفگرایی، هدایت انسانها، و توجه به اهداف مادی و معنوی.
- تفاوت سبک فرماندهی علوی با سایر سبکها: مقایسه سبک فرماندهی حضرت علی (ع) با سایر سبکهای فرماندهی.
کتاب سبک فرماندهی در فرهنگ علوی برای علاقهمندان به مدیریت اسلامی و علوم سیاسی مناسب است و میتواند به عنوان یک منبع آموزشی و مرجع درسی مورد استفاده قرار گیرد.
سبک مشورتی (ترغیبی): این سبک مصداق کامل آیه ی شریفه ی (و شاورهم فی الأمر فاذا عزمت فتوکل علی الله) است. این که با چه کسانی باید مشورت کرد؟ در پاسخ باید گفت که کسانی مورد مشورت قرار می گیرند که از ظرفیت های بالایی برخوردار باشند.
پیامبر اکرم (ص) در این باره می فرمایند: آگاه باشید که خدا و رسول او از مشورت بی نیازند؛ ولی خداوند مشورت را برای رحمت بر است من قرار داده است. رسول اکرم (ص) در جنگ احد با صدای بلند خطاب به یاران خود فرمود: وشیروا الی یعنی نظر دهید.
نظر رسول خدا در جنگ این بود که مسلمانان در مدینه سنگر بگیرند. آشنایی مسلمانان با محل نبرد به آنها کمک میکرد که با حمله های خود زبانهای سنگینی بر سپاه شرک وارد سازند. نظر صحابی بزرگ و همین طور نظر عبدالله ابی نیز همین بود، ولی جوان ترها خواستار خروج از مدینه و رویارویی با قریش در بیرون شهر مدینه بودند. رسول خدا (ص) با مشاهده ی اصرار مردم برای خروج ارتش اسلام از شهر فرمود: می ترسم شکست بخورید. با این وجود نظر اکثریت را پذیرفت زیرا که شورا اصل تخلف ناپذیر تشکیلات آن حضرت بود.