کتاب نگاهی به فلسفههای جدید و معاصر در جهان غرب (مجموعه مقالات) اثر کریم مجتهدی بوده و چاپ آن توسط انتشارات امیرکبیر انجام شده است؛ این کتاب شامل مجموعه مقالاتی پیرامون فلسفه جدید و معاصر در جهان غرب میباشد.
البته مقالاتی که تحت عنوان واحدی در این مجموعه منتشر میشود، بههیچوجه نمیتواند ادعا کند که تصور کاملی از وضع فلسفه در عصر جدید و معاصر میدهد. در اینجا نه فقط به تمام فلاسفهای که در سیر تفکر غربیان از جنبههایی سرنوشتساز بودهاند، اشاره نشده است، بلکه در خصوص فلسفه فیلسوفان نامبرده بسیار به اجمال سخن رفته است و در ثانی در اغلب مقالات به جنبههای خاصی از تفکر آنها نظر بوده است که احتمالاً نمیتواند مدخل خوبی برای ورود به تفکر آن فلاسفه باشد.
در اصل این مقالات به نحو مستقل و به منظور متفاوتی نگاشته شده است و در موقع تهیه هر یک از آنها، نگارنده تصور نمیکرده است که باید روزی آنها را در کنار یکدیگر قرار دهد؛ ولی اکنون به همت انتشارات امیرکبیر توفیقی حاصل آمده است و این مقالات با عنوان مشترکی در مجموعه واحدی تحت عنوان نگاهی به فلسفههای جدید و معاصر در جهان غرب قرار گرفتهاند.
به عقیده گروه زیادی از دانشمندان، افکار افراطی دکارت بیشتر در رساله جهان بیان شده است؛ ولی اولین کسانی که با نظر انتقادی گفتههای او را نقد کردهاند، اکثراً متکلمان کاتولیکی بودهاند که در مورد «فلسفه اولی» دکارت نظر مساعدی نداشتهاند و آن را به سهولت نمیتوانستهاند با کلام رسمی مورد قبول مطابقت دهند.
با این حال در آخرین سال زندگانی دکارت، یک متکلم انگلیسی غیرکاتولیکی یعنی هانری مور درباره طبیعیات او خاصه راجع به امتداد بهمثابه جوهر جسمانی و بعضی مسائل دیگر انتقاداتی بیان کرده است که شناخت آنها در فهم نظرات اصلی این دو متفکر خالی از فایده نیست و این نوشته به بررسی همین مسئله اختصاص داده شده است.