کتاب تاریخ مغول نوشتهٔ عباس اقبال آشتیانی است. انتشارات امیرکبیر این کتاب را منتشر کرده است. این اثر در باب تاریخ مغول است.کتاب تاریخ مغول از حملهٔ چنگیز تا تشکیل دولت تیموری را روایت کرده است؛ در واقع این کتاب از تاریخ ایران از ابتدای حملهٔ چنگیزخان (اوایل قرن هفتم) تا تأسیس دولت تیموری (نیمهٔ دوم قرن نهم) سخن گفته است. تاریخ مغول یک مقدمه و ۹ فصل دارد.
عباس اقبال آشتیانی به موضوعاتی مانند جغرافیای تاریخی آسیای مرکزی و شرقی، طوایف ترک و مغول، حکومت خوارزمشاهیان در شرق، ظهور چنگیز و چگونگی قدرتگرفتن و یورش او به شرق ایران، فروپاشی حکومت خوارزمشاهیان، تحلیل انگیزهٔ چنگیز در یورش به ایران، آدابورسوم مغولان، رویدادهای تاریخی ایران در دورهٔ ایلخانان، حکومتهای محلی ایران در این دوره همچون مظفریان و چوپانیان و ملوک شبانکاره و جلایریان و اوضاع فرهنگی و اجتماعی ایران در دورهٔ ایلخانان پرداخته است.
نویسنده، این کتاب را با روشی علمی تألیف کرده و به همهٔ جوانب تاریخ ایران در این دوره از جمله جنبههای سیاسی و اجتماعی و فرهنگی، بهشیوهای تحلیلی توجه کرده و علل و عوامل رویدادها را بیان کرده است. عباس اقبال آشتیانی برخلاف مورخان پیشین که رویدادهای تاریخ ایران را همراه با وقایع سایر مناطق زیر سلطهٔ مغول ذکر کرده بودند، کوشیده است تنها به شرح وقایع این سرزمین یا رخدادهایی بپردازد که به تاریخ ایران نیز مربوط میشود. او مورخ، ادیب و نویسندهٔ معاصر ایرانی بود.
در زمان خلافت مستعصم مغول چندبار به طرف عراق آمدند ولی تا اوایل سال656 هیچگاه موفق بدست یافتن بر بغداد نگردیدند و اول موقعی که در عصراین خلیفه به جانب بغداد آمدند در اوایل سال 643 بود و در این تاریخ سلیمان بن پرچم سرکرده ترکمانان ایوائی در بغداد نفوذ کلی داشت و چون یک نفر دیگر از سرکردگان همین طایفه به اسم خلیل بن بدر از اطاعت خلیفه سرپیچی و به حدودجبال رفت سلیمان شاه به سرکوبی او شتافته خلیل را به قتل رساند و برادر خلیل و جماعتی از کردان با مغول همدست شده به طرف بغداد سرازیر گردیدند.