کتاب سنجش خرد ناب، اثر ایمانوئل کانت با ترجمه میرشمس الدین ادیب سلطانی به رشته تحریر درآمده و در انتشارات امیرکبیر منتشر و در دسترس علاقه مندان به کتاب های فلسفه قرار گرفته است.
خرد آدمی در رده ای از شناخت های خویش دارای این سرنوشت ویژه است که پرسش هایی سربار آن می شوند که آن ها را نمی تواند کنار زند، زیرا این پرسش ها به وسیله ی خود طبیعت خرد در برابر خرد نهاده می شوند؛ ولی خرد این پرسش ها را پاسخ نیز نمی تواند بگوید، زیرا این پرسش ها از سراسر توانایی های خرد آدمی فراتر می روند.
کتاب سنجش خرد ناب به تحلیل خصوصیت های «عقل و توانایی آن در آشنایی با متافیزیک مفهوم و معناهای با اهمیت و حیاتی «عقل، محسوسات ادراک و عقل محض» پرداخته و تلاش دارد حد حدود بین آن ها را معین و به مبحثی در رابطه با تفاوت داشتن میان «دانش تجربی و دانش ریاضی بپردازد.
از منظر نویسنده «متافیزیک موضوعی عقلانی است».
کتاب سنجش خرد به بررسی و تجزیه و تحلیل ویژگیهای عقل و توانایی آن در شناخت متافیزیکی میپردازد. در این کتاب ارزشمند که به عنوان یکی از اصلیترین آثار در تاریخ فلسفه مدرن شناخته میشود کانت به بررسی مفاهیم مهمی مانند عقل، محسوسات، ادراک و عقل محض میپردازد و سعی دارد مرزهای میان آنها را مشخص کند. او به بحث درباره تمایز بین دانش تجربی و دانش ریاضی میپردازد و به سوالاتی اساسی پیرامون شناخت انسان و ماهیت عقل محض پاسخ میدهد.
کتاب حاضر شامل بخش هایی نظیر؛ «بن پارشناسی تَرافرازنده، حسّیک ترافرازنده، منطق ترافرازنده، روش شناسی ترافرازنده» و غیره می باشد که به بررسی و تحلیل هر کدام از آن ها پرداخته است.
همه ی نمونه های ادعایی بی از استثنا از داوری ها گرفته شده اند، ولی نه از شیء ها و برجاهستی شیءها. ولی ضرورت نامشروط داوری ها یکی نیست با ضرورت مطلق چیزها. زیرا ضرورت مطلق داوری، فقط عبارت است از یک ضرورت مشروطِ چیز، یا ضرورت مشروط محمول در داوری. گزاره ی: سه گوش سه گوشه دارد، نمی گوید که سه گوشه مطلقانه ضروری اند، بلکه: بر پایه ی این شرط که یک سه گوش بر جا باشد (داده شده باشد)، سه گوشه نیز (در آن سه گوش) به سانی ضروری برجایند. با این همه، این ضرورت منطقی قدرتی بس بزرگ در ایجاد پندار فریب آمیز نشان داده است؛ بدینسان که وقتی یک مفهوم پرتوم را از یک شیء تشکیل دهیم که چنان وضع شده باشد که به رای {= عقیده ی} ما برجا هستی را در گستره ی {= مصداق} خود بگنجاند، از اینجا باور می داریم بتوانیم با اطمینان نتیجه بگیریم که: چون برجاهستی به برون آخته ی این مفهوم ضرورتانه متعلق است، - یعنی بر پایه ی این شرط که من این شیء را چونان داده شده (موجود) بر می نهم، - پس برجا هستی آن نیز ضرورتانه (همخواند با قاعده ی اینهمانی) بر نهاده شده است؛ از این رو، این هستومند خود مطلقانه ضروری است، زیرا برجا هستی آن در یک مفهوم فرضی دلخواه و بر پایه ی این شرط که من برابر ایستای آن مفهوم را بر می نهم، با هم اندیشیده می شود.
اگر من در یک داوری اینهمان، محمول را رفع کنم و موضوع را نگه دارم، از این کار یک آخشیج گویی {= پادگویی = تناقض} پدید خواهد آمد. از این رو می گویم: محمول ضرورتانه به موضوع تعلق می گیرد.. .
ایمانوئل کانت در ۲۴ آوریل ۱۷۲۴ میلادی در کونیگسبرگ مرکز پروس شرقی در خانواده ای متوسط و مسیحی از مذهب متقدسان لوتری زاده شد. بزرگ شدن کانت در خانواده ای مذهبی تأثیر مهمی بر شکل گیری فکری و فلسفی او گذاشت. کانت در دانشگاه کونیگسبرگ به تحصیل فلسفه و ریاضیات پرداخت و پس از دانشگاه چند سالی تدریس خصوصی می کرد تا در ۱۷۷۰ میلادی به مقام استادی نطق و فلسفه ما بعد الطبیعه در دانشگاه کونیگسبرگ انتخاب شد. در ۳۱ سالگی رساله ای درباره «منشأ کیهان» منتشر کرد که برای نخستین بار صورت بندی فرضیه سحاب ستاره ای در آن مطرح شده بود. کانت پس از انتشار مقاله مشهور خود با عنوان درباره صور و اصول جهان محسوس و معقول که در ۱۷۷۰ میلادی منتشر شد. وی در ۸۰ سالگی در ۱۲ فوریه ۱۸۰۴ میلادی درگذشت.
نسخه چاپی کتاب سنجش خرد ناب را می توانید از طریق سایت و یا نرم افزار فراکتاب خریداری کنید و پس از دریافت کتاب از محتوای ارزشمند آن بهره وافی و کافی ببرید.
نسخه الکترونیک کتاب سنجش خرد ناب را می توانید از طریق نرم افزار فراکتاب دانلود کنید و سپس در کتابخوان فراکتاب آن را مورد مطالعه قرار دهید.
مشخصات کتاب سنجش خرد ناب در جدول زیر آورده شده است:
مشخصات | |
ناشر: | امیر کبیر |
نویسنده: | ایمانوئل کانت |
مترجم: | میرشمس الدین ادیب سلطانی |
تعداد صفحه: | 1270 |
موضوع: | فلسفه و منطق |
قالب: | چاپی و الکترونیک |