کتاب آمریکاشناسی، اثر حمید مولانا با همکاری بنیاد فرهنگی مولانا؛ در چهار بخش به بررسی و تحلیل عناوین و موضوعاتی نظیر؛ «جامعه و مردم، تاریخ و تمدن، اقتصاد سرمایهداری، دین و سیاست، دولت و حکومت، احزاب سیاسی، سازمانهای اجتماعی، جامعهی مسلمانان در آمریکا، دموکراسی آمریکا، فرهنگ و نخبگان، صنایع فرهنگی و رسانهها، آزادی و کنترل بیان، آمریکا به کجا میرود؟» و غیره میپردازد.
جامعه و مردم
ملتسازی آمریکایی
آمریکا پیچیده، گیجکننده، بزرگ، متنوع، فریبنده و در عینحال ساده، یکنواخت، خستهکننده و پر از تناقضات است. بزرگترین تنوع آمریکا، جغرافیا و طبیعت این سرزمین، جمعیت انبوه، ملیتها، نژادها و اقوام رنگارنگ آن است. نظام سیاسی و اقتصادی از یکنواختترین صفهای آمریکاست. امروز همۀ مردم دربارۀ آمریکا صاحب عقیده و نظر هستند، اما خود آمریکا دربارۀ دیگران اغلب یکنواخت فکر میکند.
علل متعددی را میتوان برای انزوای فکری مردم آمریکا و حتی نخبگان آن برشمرد. این امر ریشههای جغرافیایی، تاریخی، سیاسی، آموزشی و فرهنگی دارد. از جنبۀ جغرافیایی، آمریکا بین دو اقیانوس بزرگ قرار گرفته است و سایر مناطق دنیا برای آمریکاییها دور به نظر میرسد. آمریکای مدرن - و نه آمریکای بومی که نژاد سرخپوستان در آن زندگی میکردند - که امروز ما آن را به نام ایالات متحده میشناسیم، یک تاریخ و نظام کوتاه چند صد ساله دارد و جمعیت مهاجر آن - که از نژادها، ملیتها و ادیان مختلف به این سرزمین آمدند - مدتها فاقد یک فرهنگ پایدار، مستقل و مشترک بود.. .