کتاب النگ و ملنگ نوشته جعفر توزنده جانی است و انتشارات امیرکبیر آن را منتشر کرده است. قصهها مزایای بیشماری دارند و کودکان از طریق داستانها موارد زیادی را یاد میگیرند و نسبت به مسائل آموزشی واکنش بهتری نشان میدهند. آموزش در حین خواندن آموزش غیرمستقیم نام دارد و کودکان بدون اینکه بدانند نکات زیاد را میآموزند.
آموزشها میتواند مهارتهای زندگی، هنجارها و رفتارهای درست باشد یا مطالب و حقایق علمی دنیای اطراف. این آموزشها چون بهصورت داستان برای کودکان خوانده میشود، از شنیدن آن لذت میبرند و در ذهنشان باقی میماند. مطالعۀ داستان همچنین تأثیرات فراوانی بر کودکان و نوجوانان میگذارد؛ قدرت درک و خیالپردازیشان تقویت میشود، خلاقیت در آنها پرورش پیدا کرده و دایرۀ واژگانشان گسترش پیدا مییابد. قصهها همچنین با ایجاد سؤال در ذهن کودکان و نوجوانان، به آنها آموزش میدهند.
کتاب النگ و ملنگ داستانی خیالی و شیرین برای کودکان است که از طریق ماجراهای ۲ دوست با نامهای النگ و ملنگ، به کودکان مفاهیمی همچون دوستی، همکاری و سادگی را میآموزد. این ۲ شخصیت که زندگی سادهای دارند، با هم زندگی میکنند اما امکانات زیادی ندارند؛ تنها یک خانه بدون در، یک اسب لنگ، و اندکی خلاقیت برای حل مشکلات. در آغاز داستان، النگ و ملنگ تصمیم میگیرند به جنگ بروند تا غنیمت کسب کنند، ولی کمبود امکاناتشان نوعی طنز جالب ایجاد میکند. بهعنوانمثال، النگ شمشیری دارد که غلاف ندارد و ملنگ غلافی دارد که شمشیر ندارد! در نهایت، سفرشان بهجای جنگ به ماجراجویی در باغی میانجامد که با شخصیتهای دیگری نیز آشنا میشوند.
کتاب النگ و ملنگ بازبان طنز و روایتی ساده و روان، هم تخیل کودکان را تقویت میکند و هم پیامهای ظریفی از قبیل قناعت، دوستی، و توجه به داشتهها را در دل خود جایداده است. النگ و ملنگ برای کودکان، نهتنها سرگرمکننده است، بلکه به آنها کمک میکند تا از این روایت آموزنده درسهایی بیاموزند.