کتاب برای ماندن اثر سیدعلی اصغر زکی الذهنی است. این اثر حاوی چند ناداستان دربارهٔ سعادت است. کتاب برای ماندن کوشیده است تا با زبانی ساده و بیانی قصه مانند به یادمان بیاورد که راه سعادت و جاودانگی را باید یافت تا زندگی همراه با آرامش و آسایش پیش برود.
بیش از ۱۰ قطعه نوشته در این کتاب قرار گرفته است که میتوان آنها را زیرمجموعهٔ ناداستان در نظر گرفت. در یک تقسیمبندی میتوان ادبیات را به ۲ گونهٔ داستانی و غیرداستانی تقسیم کرد. ناداستان (nonfiction) معمولاً به مجموعه نوشتههایی که باید جزو ادبیات غیرداستانی قرار بگیرند، اطلاق میشود. در این گونه، نویسنده با نیت خیر، برای توسعهٔ حقیقت، تشریح وقایع، معرفی اشخاص، یا ارائهٔ اطلاعات و به دلایلی دیگر شروع به نوشتن میکند. در مقابل، در نوشتههای غیرواقعیتمحور (داستان)، خالق اثر صریحاً یا تلویحاً از واقعیت سر باز میزند و این گونه بهعنوان ادبیات داستانی (غیرواقعیتمحور) طبقهبندی میشود.
هدف ادبیات غیرداستانی تعلیم عامهٔ مردم است (البته نه بهمعنای آموزش کلاسیک و کاملاً علمی و تخصصی که عاری از ملاحظات زیباشناختی است)؛ همچنین تغییر و اصلاح نگرش، رشد افکار، ترغیب، یا بیان تجارب و واقعیات از طریق مکاشفهٔ «مبتنی بر واقعیت» از هدفهای دیگر ناداستاننویسی هستند. ژانر ادبیات غیرداستانی به مضمونهای بیشماری میپردازد و فرمهای گوناگونی دارد.
انواع ادبی غیرداستانی میتوانند شامل موارد فهرست زیر باشند: جستارها، زندگینامهها، کتابهای تاریخی، کتابهای علمی - آموزشی، گزارشهای ویژه، یادداشتها، گفتوگوها، یادداشتهای روزانه، سفرنامهها، نامهها، سندها، خاطرهها، نقدهای ادبی. خواندن کتاب برای ماندن را به نوجوانان و جوانان پیشنهاد میکنیم.
کلاس خط
وقتی به کلاس رسیدیم، روی نیمکت هایی که کنار هم بودند نشستیم...
احساس بسیار خوبی داشتم...
تا آخرکلاس، خاطرات قدیم در سرم مرور می شد.
سال های زیادی که در مدرسه کنار هم بودیم...
چند برگ کاغذ و یکی از قل مهایم را به سعید دادم تا او هم مشغول باشد...
حین کلاس، وقتی به او نگاه کردم، با کمال تعجب دیدم ته قلم را در دهانش گذاشته و مشغول
جویدن آن است، درست مثل قدیم ها.