کتاب کودک در احادیث نوشته اعظم احمدیان به تربیت کودک از منظر ائمه اطهار می پردازد. فصل های این کتاب طبق فرمایش پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) که دوران تربیت کودک را به مرحله پیش از تولد و پس از تولد تقسیم کرده اند، به دو بخش تقسیم شده است. دوره پیش از تولد که دربردارنده دورههای انتخاب همسر و آداب زناشویی و مراقبتهای ایام بارداری میشود، و مقدمه و زمینه ساز و اساس تربیت کودک است. و دوره پس از تولد که رسول خدا (صلی الله علیه و آله) این دوران را به سه دوره 7 ساله تقسیم کرده اند.
در منابع اسلامی رهنمودهای گستردهای از سوی پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) در باب اصول و مبانی تربیت کودکان در ابعاد مختلف جسمانی و روحانی بیان شده است. در خصوص مراحل تربیت و ویژگیهای هر یک، از ازدواج و آداب آن و توصیههای دوران بارداری و شیرخوارگی گرفته تا محبت و عدالتورزی نسبت به کودکان و رعایت موازین دیگر پرورشی که هر یک فصلی از تربیت اسلامی را تشکیل میدهند، روایات بسیاری از وجود شریف نبی اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) نقل شده است.
محبت، از دیگر اصول تربیت کودک از دیدگاه پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) است، در سیرهی نبوی (صلی الله علیه و آله و سلم)، محبت، به شدت موردتوجه و تأکید قرار گرفته و از دریغ ورزیدن محبت نسبت به کودکان، به شدت نکوهش شده است؛ اما در عین حال، از افراط در محبت نیز نهی شده است.
ایشان، مسلمانان را به دوست داشتن و محبت به کودکان تشویق میکردند و میفرمودند: «اگر کسی کودک گریانش را خشنود کند تا آرام گیرد، خداوند عزوجل آنقدر از نعمتهای بهشت به او عطا میکند تا خشنود شود.» و در حدیثی دیگر فرمودند: «کسی که دختربچه خود را شادمان کند، مانند کسی است که بندهای از فرزندان اسماعیل ذبیح (علیهالسلام) را آزاد کرده باشد و آنکس که پسربچه خود را مسرور سازد و دیده او را روشن کند، مانند کسی است که چشمش از خوف خداوند، اشک فرو ریزد.