کتاب دل بری دلاورانه، اثر حمزه عبدی و علی تیمورنژاد؛ بنا گذاشته در پنج فصل به بررسی و آسیبشناسی انواع عشق، با عناوینی نظیر؛ «عشق در متون اسلامی، رابطه و پیوندجویی در روانشناسی، عشق در روانشناسی، عشق و ازدواج، کنار آمدن با عشق نابهنجار» بپردازد.
فصل پنجم: کنار آمدن با عشق نابهنجار
۱. گام اول: شناخت
شناخت، اولین مرحلهی تعامل صحیح با عشق است؛ عواملی که یک رابطه را به عشق تبدیل میکنند، در بسیاری از موارد به مسائلی مانند دلبستگی ناایمن، طرحوارههای ناسازگار، اختلالات شخصیت، عزت نفس پایین و نداشتن مهارت لازم ارتباطی، مربوط میشود. اگر چه در مقام عمل، بسیاری از این موارد در هم تنیده میشود. مثلاً هر چهار گزینهی اول که بیان شد تا حدودی با هم همپوشی دارند. دلبستگی ناایمن که محصول ارضا نشدن نیاز به دلبستگی است حداقل پنج طرحواره را به خود اختصاص میدهد که برخی از آن ها در پدیدهی عشق نیز نقش بازی میکنند. در این میان مهم این است که بدانیم شرایط ما چگونه است.
به همین دلیل برای تعامل صحیح با عشق باید ابتدا خود را بشناسیم، هم از جهت نقطه ضعفها و هم از جهت نقطه قوتها. نقطه ضعفها علت این رویداد عاطفی هستند که فرد را به وابستگی عاطفی کشاندهاند و نقطهی قوتها عاملی هستند که خروج از این رویداد عاطفی را تسهیل میکنند.
همان طور که گفته شد عامل پیوندجویی و دلبستگی از عوامل مهم روابط هستند که شناخت ما از آنها باعث بالا رفتن تسلط ما به خود و رابطه میشود. بخشی از علل وابستگیهای عاطفی به شیوهی شکلگیری دلبستگی در اوایل کودکی مربوط میشود. این مفهوم از حوزههای روانی است که از همان روزهای نخست زندگی خود را نشان میدهد و دانشمندان تأثیر آن را بر کنشهای کودک از ماههای اولیهی عمر کودک قابل شناسایی میدانند. در صورتی که دلبستگی با آسیب روبهرو شود ممکن است فرد نتواند دلبستگی ایمن و رضایتبخشی با دیگران برقرار نماید.. .