کتاب مولفههای جهانی شدن فرهنگ اسلام، اثر محمد سلطانیه؛ پژوهش این کتاب توصیفی - تحلیلی است و اطلاعات بهصورت کتابخانهای جمعآوری شده است. کتابهای مربوط، مقالات و مطالب پایگاههای اطلاعاتی از منابع این کتاباند، اما قرآن و روایات مهمترین منبع آن شمرده میشوند، زیرا کسی میتواند ظرفیتهای جهانی شدن اسلام را تبیین نماید که خود، آن را شناخته باشد و چه کسی بهتر از پیامبر گرامی اسلام (ص)و ائمۀ اطهار (ع) از این شناخت برخوردارند! قرآن بهعنوان نماد اسلام و روایات بهعنوان زبان گویای آن این امر مهم را بر عهده خواهند داشت. روش تفسیری کتاب حاضر «قرآن به قرآن» و «روایی» است.
در تفسیر قرآن به قرآن، بیشتر از آیات قرآن برای توضیح آیات استفاده میشود و مفسر در تفسیر قرآن از خود قرآن کمک میگیرد، اما در تفسیر روایی صرفاً از روایات پیامبر (ص) و امامان معصوم (ع) بهره گرفته میشود.
پیامبران الهی از سوی خدای واحد و یگانه بهسوی انسان فرستاده شدند. از اینرو، باید تعالیم آنان یکسان و بیاختلاف باشد. این نکته در مورد معارف اعتقادی که گزارشهایی دربارۀ واقعیت است، روشنتر از بخشهای دیگر ادیان است. در این بخش تفاوت ادیان تنها در این مورد میتواند باشد که بخشی از حقایق به پیامبری داده شده و به پیامبر دیگر داده نشده است.
اما در بخش شریعت چه بسا اختلافها ناشی از تفاوت زمانی و مکانی باشد. برای مثال چون دین پیامبر اعظم (ص) دین خاتم و جهانی است، احکام و شرایع آن کمی راحتتر از احکام و شرایع دیگر پیامبران است. با وجود این، تحریفهایی که در طول زمان در ادیان الهی رخ داد باعث شد تا برخی معارف و احکام آنها مختلف گردند: ﴿إِنَّ الدِّینَ عِنْدَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ وَمَا اخْتَلَفَ الَّذینَ أُوتُوا الْکِتَابَ إِلَّا مِنْ بَعْد مَا جَاءَهُمُ الْعِلْمُ بَغْیًا بَیْنَهُمْ﴾. این آیه دین همۀ پیامبران را اسلام میداند و تصریح میکند که اختلاف پیروان ادیان الهی بر اثر تحریف و گناه بوده است. در این آیه نام دین واحد، اسلام است. در برخی آیات دیگر نیز چنین نامگذاری دیده میشود.