سرعت پیشرفت تکنولوژی و همهگیر شدن آن در ایران و جهان، امروز آن چنان برقآسا شده است که برخی مشاغل و صنایع، روز به روز در ورطهی نابودی بیشتر قرار میگیرند و در عوض به تدریج برخی صنایع و مهارتهای جدید پا به عرصهی وجود میگذارند و خواهان فراوان پیدا میکنند، در حالی که قبلا حتی اسمی هم از آنها نبود. از طرف دیگر تکنولوژی تفکر و روانشناسی موفقیت فردی نیز هر روزه ابعاد جدیدی پیدا میکند و دیگر نمیتوان با افکار قدیمی در دنیای اینترنتی و مجازی گونهی امروز به موفقیت کاری یا مالی یا خانوادگی دست یافت.
کتاب چهار برابر سازی درآمد، اثر خلیل رضوی؛ در شش فصل به نگارش درآمده است که به عناوینی نظیر: مقدمات لازم، خلاقیت و تنوع، توسعه پذیری و تکرارپذیری، فرصت ها، آدم ها و کارها، مکان مناسب، شریک مناسب، پرداخته و به تحلیل و بررسی آنها میپردازد.
فصل سوم: توسعهپذیری و تکرارپذیری
خوب دوست من؛ امیدوارم تا این بخش از کتاب برایتان جالب توجه بوده باشد. بخش سوم که به نوعی بخش اصلی و مهمترین بخش این کتاب است، با عنوان توسعهپذیری و تکرارپذیری را شروع میکنیم.
مفاهیم
در ابتدا میخواهم مفهوم و مثالهایی برای توسعهپذیری و تکرارپذیری بزنم که ببینید و بدانید چه قدر این دو کلمه میتواند کارکردشان در کسب و کار و رشد و توسعهی آن مهم باشد. یک کسب و کار تکرارپذیر به کاری میگویند که مشتری آن، محصول یا خدمتی را که از شما میخرد مجبور باشد تجدید کند. یعنی، از هر چند وقت یکبار به نوعی الزام داشته باشد که دوباره به سراغ شما بیاید، و این گونه نباشد که شما یک محصول و یک خدمت دایمی ارائه بدهید و به نوعی دیگر نیازی به مراجعهی شما نباشد. یک مثال خیلی معروف: یک زمانی بیک به جای ماشین اصلاح صورت، تیغ را اختراع کرد و یک صنعت تکرارپذیر را به عنوان یک مثال خیلی ساده مطرح کرد.
الان بیشتر مردان مجبور هستند هر چند روز یک بار یا هر روز یک بار به نوعی صورت شان را اصلاح کنند و خریدن یک تیغ اصلاح صورت به نوعی کاری ضروری است که هر روز باید تکرار بشود. یا، کار یک نانوا به نوعی تکرارپذیر است و هر خانوادهای نیاز دارد که هر روز نان جدید و تازه بگیرد، ولی در ادامه متوجه میشوید که نانوایی، علیرغم این که تکرارپذیر است، توسعه پذیر نیست!