کتاب اخلاق حرفه ای و پیشگیری از وقوع جرم اثر محسن غلامی رزینی و احسان غلامی توسط انتشارات میراث ماندگار منتشر شده است. در کتاب اخلاق حرفه ای و پیشگیری از وقوع جرم به بررسی نقش و تاثیر اخلاق حرفهای (اصول، کدها و منشورهای اخلاق حرفهای) در پیشگیری از جرایم شغلی قضات، کارکنان پلیس، وکلا و پزشکان پرداخته شده است. بدین صورت که پایبندی مجریان قانون به اصول و معیارهای اخلاقی تدوین شده، باعث رعایت عدالت قضایی خواهد شد و موجب میشود تا جرایم شغلی تویز این افراد اتفاق نیافتد.
مثلاً در صورت مراجعه یک زن حامله به پزشک جهت سقط جنین، پزشک میتواند با رعایت اصول و معیارهای اخلاق شغلی خود، باعث پیشگیری از وقوع این جرم شود. در قوانین متعدد موضوع رعایت اصول اخلاق حرفهای مورد توجه قرار گرفته است. با توجه به اهمیت موضوع پیشگیری از جرم در نظام حقوقی ایران و توجه ویژه سیستم عدالت کیفری به این مسئله، و از آنجا که در مشاغلی مانند قضاوت، پلیس، وکالت و پزشکی، منابع مکتوب غنی در زمینه اخلاق حرفهای وجود ندارد، به نظر میرسد موضوع این کتاب با عنوان «اخلاق حرفهای و نقش آن در پیشگیری از وقوع جرم» میتواند منبع مناسبی برای پیشگیری از وقوع بسیاری از جرائم ارتکابی توسط صاحبان حرف و مشاغل باشد.
معرفی موضوع
وجود حرفهها و مشاغل گوناگون و تقسیم کار اجتماعی لازمه تداوم حیات و پویایی جوامع امروزی است. این تقسیم بندی در سیستم اجتماعی، مشاغل گوناگون را به وجود آورده تا افرادی از دورن جامعه بر اساس تواناییها، تخصص، آموزش و ... نقشهای فعال اجتماعی را بر عهده بگیرند. ارتباط میان اقشار مختلف جامعه با افرادی مانند قاضی، پلیس، وکیل و پزشک گریز ناپذیر میباشد. در این ارتباط ممکن است برخی از این متصدیان، مرتکب جرائم مرتبط با شغل خود گردند.
لذا به منظور پیشگیری از وقوع این گونه جرائم میتوان به مرامنامهها و اساسنامههای شغلی، اصول اخلاق حرفهای ( وجدان کاری ، حفظ اسرار حرفهای ، امانتداری و ...) اشاره کرد تا با بهره گیری از اخلاق و وجدان کاری و تأکید بر رعایت آن ها، زمینه پیشگیری از وقوع بسیاری جرائم را فراهم نمود. لذا حرف و مشاغلی که دارای کدهای اخلاقی هستند، باید جهت پایبند بودن کارکنان به آن، اقدام نمایند که از جمله این مشاغل میتوان به اخلاق پزشکی، اخلاق قضایی، اخلاق وکالت، اخلاق پلیسی و ... اشاره کرد. صاحبان حرف باید بازتاب اعتبار حرفه و مُمِد اعتبار و احترام و اعتماد جامعه باشد.