کتاب تربیت آسیبزا نوشته امیر نوریزاد میباشد و سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی آن را به چاپ رسانده است. این کتاب به موضوع شیوههای تربیت آسیب زا پرداخته است.
جامعۀ ما با مسائل تربیتی مختلفی نظیر عدم موفقیت کامل (با توجه به سطح انتظار) در تربیت یک شهروند اسلامی - ایرانی، اختلافهای والد - فرزندی و فرار آنها از خانه، پایین بودن میزان ارتباطات درون خانوادگی به دلیل آسیبهای فناوریهای نوین، بیمسئولیتی فرزندان، عدم موفقیتهای شغلی و تحصیلی فرزندان و ... روبهرو است. از سوی دیگر، رابطۀ قوی بین شیوههای تربیتی والدین با تربیت یک شهروند اسلامی - ایرانی، سلامت روحی و روانی فرزند، موفقیت تحصیلی فرزندان، پیشرفت جامعه، کاسته شدن از مشکلات اجتماعی آیندۀ فرزندان نظیر اعتیاد، طلاق، بزهکاری و ... وجود دارد؛ بنابراین، والدین باید به فکر آشنایی و عملی کردن شیوههای تربیت صحیح فرزند باشند. لذا نوشتار حاضر در راستای آشنایی والدین با شیوههای تربیت آسیبزا است.
1. عوامل مؤثر بر تربیت و تعامل والد - فرزندی
کودک از هنگام تولد در درون شبکه ای از روابط متقابل اجتماعی قرار میگیرد. در ضمن کنشهای متقابلی که میان او و دیگران روی میدهد، میراث جامعه را به خود جذب میکند. در این راستا، یوری برونفربرنر سعی میکند اثرگذاری بسترهای اجتماعی بر تحول کودک و انتقال فرهنگ از طریق آنها را نشان دهد. او معتقد است درک کامل مفهوم فرزندپروری به بسترهایی بستگی دارد که فرزندپروری در آن رخ میدهد. فراتر از خانوادۀ هستهای، والدین در درون نظامهای اجتماعی که آنها را در بر گرفته، تحت تأثیر قرار میگیرند و بر آنها تأثیرگذارند.