0.0از 0
الفقه الحنفی 1
رایگان
خرید
- معرفی کتاب
- مشخصات کتاب
معرفی کتاب الفقه الحنفی للصف الاول
کتاب الفقه الحنفی للصف الاول نوشته محمد اسحاقمدنی از انتشارات دانشگاه بینالمللی مذاهب اسلامی است. این کتاب در حوزه آثار فقهی است که برای دانشجویان مقطع کارشناسی رشته فقه حنفی به عنوان واحد درسی تدوین گردیده است.حنفی نام یکی از شاخههای مذاهب اهل سنت از دین اسلام است و از مذاهب فقهی و پیرو ابوحنیفه نعمان بن ثابت از پیشوایان چهارگانه اهل سنت هستند.
این مذهب در بین مذاهب چهارگانه اهل سنت در کنار مذهب شافعی بیشترین پیرو را دارد و عمده پیروان این مذهب نیز در کشورهای آسیای میانه، ترکمنستان افغانستان، پاکستان، چین، ترکیه، بالکان، شبه قاره هند، عراق، سوریه، لبنان، اردن، آسیای مرکزی (و مناطق شمال شرقی، شرق و جنوب شرقی ایران) قرار دارند. نام این شاخه منسوب به بنیادگذار آن یعنی ابوحنیفه نعمان بن ثابت زوطی (۱۵۰–۸۰ هجری قمری) است.
مقبره ابوحنیفه در بغداد در محله اعظمیه قرار دارد. تسلط ابوحنیفه بر علم کلام بیش از احاطه او به علوم فقهی موجب معروفیت او شدهاست. ابوحنیفه به سبب شهرت در علم و تقوا توسط عمره بن هبیره، قاضیالقضاه شهر کوفه شد و بخاطر آنکه بعدها منصور خلیفه عباسی قصد انتصاب او را به سمت قاضی بغداد داشت، اما چون با مخالفت ابوحنیفه مواجه شد، وی را به زندان افکند. پیروان ابوحنیفه، مذهب و روش او را اهل رای مینامند، زیرا ابوحنیفه قائل به رای است، چنانکه بعد از صدور هر فتوایی و حکمی عنوان میکرد این نظر ماست و چنین شرط میکرد که اگر پیروین در این مسئله اجماع نداشته باشند، مخالفت او هم در همین مقام است. او با اهل حدیث مخالف بود و تنها در شرایطی اقدام به قبول احادیث متواتر میکرد که از تابعین نقل شده باشد و حدیث و خبر مفرد را قبول نداشت. این شیوه او میتواند بخاطر متکلم بودن او و تأثیرش در روش فقهی وی باشد. همچنین او قیاس و استحسان را هم بهعنوان اصول در اجتهاد پذیرفت.
مذهب حنفی بر هفت اصل استوار است که عبارتاند از:
- قرآن
- سنت
- قول صحابه
- قیاس و رای
- استحسان
- اجماع
- عرف
از ویژگیهای ابوحنفیه که جمیع محققین و فقها بر آن اتفاق نظر دارند، صراحت و بیباکی او در دادن فتوی است و تسامح و اغماض از خصایص فتاوای او میباشد. به گفته سیدمحمدباقر پوسانی، ابو حنیفه تحت تأثیر برخی از علما و امامان شیعه نظیر امام ششم شیعیان بودهاست، زیرا او علاقه زیادی به اهلبیت پیامبر داشت و اهلبیت پیامبر را محق خلافت میدانست و همین امر باعث شد تا خلفای عباسی او را روانه زندان کنند و پا فشاری او بر خلافت اهلبیت و به خصوص امام جعفر صادق باعث شد تا خلیفه عباسی دستور قتل او را در زندان بدهد.