کتاب دانش اجتماعی اسلامی نوشته ی محمد آقابیگی کلاکی می باشد و توسط نشر صاد نیز منتشر و روانه ی بازار کتاب شده است.
از آنجا کــه علــم یک «منظومه» می باشــد نبایــد آن را به صورت «گزاره ای» مورد تحلیل و بررســی قرار داد؛ بلکه لازم اســت شــبکە علوم مورد ارزیابی قرار گیرند. به عبارت دیگر، روش صحیح ارزیابی نظریه های علمی، ملاحظە آن ها در کنار همە «پیوســت های فرهنگی»شــان می باشد؛ همچنان که ورود تکنولوژی به یک منطقه همواره به همراه پیوســت های فرهنگی آن بوده؛ ورود یک نظریە علمی نیز چنین اســت. اساســاً یکی از مهمترین آسیب های روش شــناختی ما در قبال علم، غفلت از ویژگــی هارمونیک آن و بســندگی به ارزیابی بخشــی و حیثی اش می باشــد. به لحــاظ تاریخی نیز، بسیاری از موافقت ها و مخالفت ها با نظریه های علمی نه با خود آن ها بلکه با پیوست های فرهنگی آن هــا صــورت گرفتــه اســت. به عنوان مثال، مخالفت کلیســا بــا نظریــە گالیله به دلیــل دلالت های کلامی_ فرهنگی آن که باعث می شــد آســمان به دلیل حرکت و تغییر، مثل زمین ناکامل تلقی شــود، صــورت گرفــت. همچنــان که مخالفت برخی از کشــورهای غیرغربی با تکنولوژی غرب نیز بیشــتر به دلیل پیامدهای فرهنگی آن می باشد.
کتاب دانش اجتماعی اسلامی، از یک ســو تلاشــی بــرای پرداختن به این موضوع و ازســوی دیگر، تلاش آغازینی برای پاسخ به دغدغه ای که از حدود یک دهە پیش و ابتدای ورود به دانشگاه -آن هــم در رشــته ای فنــی (مهندســی شــیمی، گرایش پلیمر) در دانشــگاهی صنعتــی که به صورت رســمی کمتر جایی برای طر ح مباحث این چنینی در آن فراهم بود (دانشــگاه صنعتی اصفهان که ســخت گیری اســاتید آن و تعصب آنان به رشته های فنی شــهرە عام دانشگاه های ایران است) و در عوض، دغدغە عمیق طرح مباحث اجتماعی و سیاسی در میان گروه ها و تشکل های دانشجویی موج می زد- ذهن نویســنده را به خود مشــغول کرده اســت: دغدغە مســائل اجتماعی ایران، طرح پیشــرفت در قالب اندیشــە اسلامی (که رهبر معظم انقلاب از آن به الگوی ایرانی-اسلامی پیشرفت تعبیــر کردنــد) و در صــدر آن هــا؛ تولیــد علــوم اجتماعی اسـلامی.
کتاب دانش اجتماعی اسلامی در 9 فصل نســبتا مفصل نگارش یافته اســت که در اینجا شرحی اندک از آن ارائه شده است:
در فصل اوّل به کلیات تحقیق پرداخته و در ذیل طرح مسئله و ضرورت آن، اهداف و سؤالات تحقیــق را برشــمرده شده است. در ادامــه نیــز روش تحقیق به کارگرفته شــده بــرای برآوردن اهــداف مذکور و پاسخ به سؤالات تحقیق -که عمدتاً بر مبنای تئوری زمینه ای یا Theory Grounded استوار است- بیان شده است.
فصــل دوم بــه تشــریح دیدگاه هــای مختلــف دربارە علــم از منظر فلســفە علم و جامعه شناســی علم و معرفت و نیز نقد آن ها اختصاص دارد. در ادامه، براســاس نقدهای واردشــده به دیدگاه های ارائه شده، به دسته بندی انواع تعاریف ذیل گونه ها و مقوله های معینی پرداخته و تعریف موردنظر محقق از علم را آشکار ساخت است.
فصل سوم به بررسی دیدگاه های رایج دربارە دین، ماهیت و چیستی آن و نیز قلمرو و محدودە آن در انواع تعاریف اختصاص یافته است.
پرداختــن بــه ایــن موضوعــات در دو فصــل اخیر ازآن جهــت مورد توجه قــرار گرفت کــه امکان یا امتناع علم دینی به صورت عام و علوم اجتماعی اسـلامی به صورت خاص، در گرو تعریفی اســت که از علــم و دیــن و ارتباطــی که میان آن دو قائل می شــویم؛ ازاین رو، در فصل چهــارم به این رابطه در ذیــل عنــوان «رابطە علــم و دین: تأملی در امکان علــم دینی» پرداخته است. در ایــن فصل ابتدا انواع روابــط میــان علــم و دین در تحقیقات و آثار اندیشــمندان دیگر ازجمله ایــان باربور، جان اف.هات و مهدی گلشــنی را موردبررســی قــرار داده و در ادامــه بــه تیپولــوژی ابداعــی خــود براســاس تعاریف ارائه شــده از علم و دین در فصول دوم و ســوم پرداخته شــده اســت.
پس از اثبات امکان علم دینی در ایــن فصــل، فصــل پنجــم را به امکان، تعریــف و ضرورت علــم اجتماعی اســامی اختصاص داده و دیــدگاه موردنظــر خود را به صورت مفصل تشــریح کرده و سرچشــمه های اختـلاف علم اجتماعی اسلامی با علوم اجتماعی مدرن را بازگو کرده است.
فصل ششم تحت عنوان «موانع تولید علوم اجتماعی اسلامی در حوزه های علمیه» به بررسی تعیّن اجتماعی و تاریخی حوزه های علمیه، تشــریح جریان های فکری عمدە موجود در حوزه های علمیــه در ارتبــاط بــا موضــوع مورد بررســی و در آخــر نیز به موانــع تولید علــوم اجتماعی اسـلامی در حوزه های علمیه اختصاص دارد.
فصــل هفتــم نیــز تحــت عنــوان «موانــع تولیــد علــوم اجتماعــی اسلامی در دانشــگاه»، همــان موضوعات فصل ششــم را در دانشــگاه پی گیری کرده و ذیل بررســی تعیّن اجتماعی و تاریخی نظام دانشــگاهی در ایــران و جریان هــای فکری عمدە دانشــگاه، به تشــریح موانع تولید علــوم اجتماعی اسلامی در دانشگاه پرداخته است.
فصــل هشــتم به بررســی و نقــد عملکــرد دو شــورای عمــده و سیاســتگذار در جهت گیری های نظام دانشگاهی و حوزوی، یعنی شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای عالی حوزه های علمیه در ارتباط با برنامه ریزی برای مدیریت تولید علوم اجتماعی اسلامی اختصاص یافته است.
در نهایت، در فصل نهم الزامات تولید علوم اجتماعی اسلامی را با توجه به موانع شناخته شده در حوزه و دانشگاه و خطاهای راهبردی شوراهای مذکور مورد توجه قرار داده است.
دانش اجتماعی اسلامی
علم دینی (بومی) اجتماعی
مقدمهٔ دوم
مقدمه
فصل اوّل: طرح مسئله و ابعاد آن
فصل دوم: چیستی علم: از علم اثباتی تا علم بهمثابهٔ فرهنگ
فصل سوم: چیستی دین: ماهیت و قلمرو
فصل چهارم: رابطهٔ علم و دین: تأملی در امکان علم دینی
فصل پنجم: علم اجتماعی اسلامی: تأملی در امکان و تعریف و ضرورت
فصل ششم: موانع تولید علوم اجتماعی اسلامی در حوزههای علمیه
فصل هفتم: موانع تولید علوم اجتماعی اسلامی در دانشگاه
فصل هشتم: نقد عملکرد شورایعالی انقلاب فرهنگی و شورایعالی حوزههای علمیه
فصل نهم: تأملی در الزامات تولید علوم اجتماعی اسلامی: چه باید کرد؟
منابع و مآخذ
در بعـد انسان شناســی نیــز جامعه شناســی با رویکرد ارزشــی خویــش (علی رغم داعیــە فریبندە فراغــت از ارزش) بــر مدار انســان محوری و اومانیســتی اندیشــە مدرن می شــود و این اندیشــه ها در قلــب اندیشــە اجتماعــی مــدرن جــای دارد. همان گونــه کــه پیش ازاین ذکر شــد، بخــش اعظمی از جامعه شناســی کنونــی در انطبــاق با اندیشــه های روشــنگری و در جهت برآوردن اهــداف موردنظر جریان روشــنگری که بر مدار انســان محوری یا همان اومانیسم تعریف شــده اند –پیش از این دربارە آن به صورت نسبتاً مفصلی به بحث پرداختیم_ شکل گرفته اند. حتّی اندیشه های پست مدرن که بــه انتقاد از رویکردهای مدرن جامعه شناســی پرداخته اند و از رویکردهــای نگاه طفیلی و محقرانه بــه ســایر فرهنگ هــا در مقایســه بــا فرهنــگ و تمدّن غــرب به ســوی نوعــی چندگانگی و پلورالیســم فرهنگــی و تمدّنی حرکت کرده اند، نتوانســته اند از نگاه اومانیســتی بــه پدیده ها فراتر روند و طرحی جدیــد ارائــه دهنــد. به هرحال، در اندیشــە غرب بعد از رنســانس این خواســت و ارادە انســان بوده کــه بــه همــە پدیده هــا شــکل داده و محــور حرکــت و تحــوّل و فعّالیــت و... در ایــن جامعــه و تمدّن بوده است.
نکتــە دیگــری دربــارە مجموعــە علــوم اجتماعی و ازجملــه جامعه شناســی قابل ذکر اســت: این علــوم بــرای پاســخگویی بــه مجموعــە نیازهــای جامعــه و به عبارت دیگــر، نظــام نیازمندی های آن شــکل گرفته و بســط و توســعه پیدا کرده اند و از این رو، ناظر به مسائل و نیازهای همان جامعه اند؛ مســائل و نیازهایــی که احتمــالاً در فرهنگ و تمدّنی دیگر یا وجود ندارد و یــا این که از اولویت بندی متفاوتــی نســبت بــه جامعــە اوّل برخوردارنــد (ایــن مســئله همــان اســت کــه در فصــل اوّل از آن به «بومی بودن علم به اعتبار موضوع علم» نام بردیم و گفته شد که مراد این است که علم به مسائل زیست محیطی و به مسائل تاریخی و جغرافیایی محیط خویش می پردازد).
نسخه الکترونیک کتاب دانش اجتماعی اسلامی را می توانید از طریق نرم افزار فراکتاب دانلود کرده و سپس در کتابخوان فراکتاب به مطالعه آن بپردازید.
مشخصات کتاب دانش اجتماعی اسلامی در جدول زیر آورده شده است:
مشخصات | |
ناشر: | نشر صاد |
نویسنده: | محمد آقابیگی کلاکی |
تعداد صفحه: | 616 |
موضوع: | دین پژوهی |
قالب: | الکترونیک |